Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου

Στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται νοτιοανατολικά του μεγάλου πάρκου της πόλης και κτίστηκε τη δεκαετία του ’60 με δωρεά των αδελφών Παπαστράτου. Εκτίθενται ευρήματα που καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τη Νεολιθική εποχή (7η χιλιετία π.Χ.) έως τα ύστερα ρωμαϊκά χρόνια (4ος αι. π.Χ.) και προέρχονται από ολόκληρο το νομό Αιτωλοακαρνανίας, εκτός των περιοχών Θέρμου και Θυρρείου. Τα εκθέματα παρουσιάζονται σε δύο αίθουσες και έναν μικρό προθάλαμο. Στις προθήκες της πρώτης αίθουσας εκτίθενται ευρήματα της Νεολιθικής εποχής από το σπήλαιο του Αγίου Νικολάου στον Αστακό, σύνολα μυκηναϊκής κεραμικής από τους τάφους στον Άγιο Ηλία Αιτωλικού, χάλκινα όπλα από το Λιθοβούνι Μακρυνείας, καθώς επίσης πρωτογεωμετρικά και γεωμετρικά  πήλινα αγγεία και χάλκινα σκεύη από τα νεκροταφεία της Παλαιομάνινας και της Σταμνάς (9ος - 8ος αι. π.Χ.). Πλούσια είναι και η συλλογή από αντικείμενα των κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων (πήλινα αγγεία, ειδώλια, χάλκινα σκεύη και μικροαντικείμενα), τα οποία προέρχονται από εκτεταμένα νεκροταφεία πολλών πόλεων, όπως π.χ. Ναυπάκτου, Στράτου, Αρσινόης, Λιθοβουνίου, κ.α.
(5ος αι. π.Χ. - 2ος αι. μ.Χ.

Στη δεύτερη αίθουσα εκτίθενται πήλινα αγγεία και χάλκινα αντικείμενα από την πρωτογεωμετρική και ελληνιστική νεκρόπολη της αρχαίας Καλυδώνας, η μαρμάρινη θύρα και εννέα λίθινες προτομές και κεφαλές θεών και ηρώων (Ηρακλέους, Έρωτος, Αφροδίτης armata, Διός, Μελεάγρου, κ.ά.), από το Ηρώο της πόλης, κορμοί γυναικείων αγαλμάτων από τη Στράτο και το Τριχόνειο (σημερινή Γαβαλού), καθώς επίσης δύο ακρωτήρια από το Ηρώο της Αλυζίας (σημερινή Κανδήλα). Στον προθάλαμο του Μουσείου φυλάσσεται μικρός αριθμός επιτύμβιων στηλών από διάφορες περιοχές του νομού. Ξεχωρίζουν δύο στήλες από αμμόλιθο από τη Βλαχομάνδρα Ναυπακτίας, οι οποίες φέρουν επίγραμμα του 7ου αι. π.Χ. σε αχαϊκό αλφάβητο, καθώς επίσης και η επιτύμβια στήλη του Κριτολάου από το Τριχόνειο με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση. Επιτύμβια στήλη με πλούσια ανάγλυφη διακόσμηση από το νεκροταφείο του Τριχωνείου (200-150 π.χ Στο μικρό στεγασμένο αίθριο και τον αύλειο χώρο του Μουσείου εκτίθενται επιτύμβιες στήλες, λίθινα και πώρινα αρχιτεκτονικά μέλη, καθώς επίσης και διάφορα λίθινα σκεύη (π.χ. τριβείο σταριού, κ.ά.)
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη - Κυριακή 8:30 - 15:00
Δευτέρα - Αργίες Κλειστά
Τηλ.:

26410 27377

 

Λαογραφικό, Ιστορικό, και Φιλολογικό Μουσείο Αιωλοακαρνανίας

Βρίσκεται στην οδό Κέντρου 20 και ιδρύθηκε από τον Παναιτωλοακαρνανικό Σύλλογο Γυναικών» με πρωτοβουλία της προέδρου του Μαίρης Χρυσικοπούλου και με αφορμή τις εκθέσεις: «Παραδοσιακά Ψωμιά Νομού Αιτωλοακαρνανίας» και «Υφαντική Λαϊκή Τέχνη». Από το 1981 στεγάζεται προσωρινά σε μισθωμένο κτίριο.
Το Μουσείο καλύπτει μια χρονική περίοδο 100 ετών, από την Επανάσταση του 1821 μέχρι το 1920. Τα αντικείμενα προέρχονται κυρίως από την περιοχή αλλά και από όλη την Ελλάδα. Τα εκθέματα είναι περίπου 2.500 και καλύπτουν τους εξής τομείς:
Αστικό δωμάτιο, Ιστορικό τμήμα Θρησκευτικό, Νομισματικό, Φιλολογικό, Αγροτική καθημερινή ζωή, Παραδοσιακές καλλιέργειες, το Υφαντό, το Ψωμί, Καραγκιόζης, Θέατρο, Μνήμη Μικράς Ασίας, Λαογραφική Βιβλιοθήκη, Αίθουσα Εκδηλώσεων. Και σε λεπτομέρειες: Φορεσιές, δαντέλες, κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, φωτογραφίες, έγγραφα, έπιπλα, οικιακά σκεύη, εργαλεία.

Τηλ.:
26410 31021
Ώρες Επισκέψεων:
Δευτέρα-Παρασκευή 11:00 π.μ. -1:00 μ.μ.
& κατόπιν συνεννοήσεως οποιαδήποτε ώρα και μέρα
.

 

Πινακοθήκη Χρήστου & Σοφίας Μοσχανδρέου

Βρίσκεται απέναντι από τον πολιούχο της πόλης Άγιο Σπυρίδωνα. Το κτήριο του 1835 ανακαινίσθηκε διατηρώντας τα αρχικά χαρακτηριστικά του και φιλοξενεί έργα ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής Ελλήνων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.
Στην Πινακοθήκη εκτίθενται 300 αντιπροσωπευτικά έργα ζωγράφων όπως των Μόραλη, Τσαρούχη, Τέτση, Τσίγγου, Φασιανού, Ακριθάκη, Βασιλείου, Μυταρά, Σόρογκα, Παύλου, Γαίτη, Ντίκου και Περικλή Βυζάντιου, Γ. Σταθόπουλου, Ζούνη, Χρ. Καρά, Ν. Χουλιαρά, Σικελιώτη, Μορταράκου, Κούκου, Κόττη, Ζουμπουλάκη, Μαυροίδη, κ.ά.
Το τμήμα της γλυπτικής φιλοξενεί έργα των Γιάννη Παπά, Περαντινού, Λάζ. Λαμέρα, Παρμακέλη, Γερολυμάτου, Πατσόγλου, Ρηγανά, Θεόδ. Παπαγιάννη, Παπαδούκα, Παπασάικα, Δικέφαλου, Χρ. Παπά, Φασιανού, Κοροβέση, Χρ. Λάμπρου κ.ά.
Ωράριο λειτουργίας: 11:00-13:00 εκτός Δευτέρας
.

 

Κέντρο Λόγου & Τέχνης Διέξοδος

Εδώ ήταν το πατρογονικό σπίτι του αγωνιστή της επανάστασης Αθανάσιου Ραζή Κότσικα. Εδώ υπάρχουν κειμήλια, παραδοσιακές ενδυμασίες, βιβλία και έγγραφα από το Μεσολόγγι προερχόμενα κυρίως από δωρεές των κατοίκων. Ανάμεσά τους το βραχύκαννο πιστόλι, το ξίφος και το σφραγιδόλιθό του Αθανασίου Ραζή-Κότσικα, την σπάθα του φρουράρχου της πόλης το 1829 Λάμπρου Κουτσονίκα, πίνακες του λαϊκού ζωγράφου Τάσου Μαντά, ζωγραφικά έργα ηρώων της Εξόδου που φιλοτεχνήθηκαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα από τον Γιάννη Τρικογλίδη, ξυλογραφίες και λιθογραφίες του Λόρδου Βύρωνα της περιόδου 1840 – 1875.
Στην Διέξοδο εκτός από την μόνιμη συλλογή κατά καιρούς διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, βραδιές ανάγνωσης και ομιλίες. 

 

Μουσείο Ιστορίας & Τέχνης Δήμου Ι. Π. Μεσολογγίου

Βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου σε διώροφο νεοκλασικό του 1931. Στην συλλογή του μουσείου περιλαμβάνονται αυθεντικοί πίνακες και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του άγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα.
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 09:00 - 13:30 & 16:00 – 19:00, Σάββατο-Κυριακή: 09:00 - 13:00 & 16:00 - 19:00

 

Μουσείο Τρικούπη

Στο σπίτι όπου έμενε η οικογένεια Τρικούπη και που τώρα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο εκτίθενται αντικείμενα από την οικογένεια τους.

 

Μουσείο Παλαμά

Στο σπίτι όπου έμεινε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς κατά τα χρόνια που έζησε στο Μεσολόγγι εκτίθενται προσωπικά του αντικείμενα.

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θέρμου

Βρίσκεται στο Θέρμο και τα ευρήματα χρονολογούνται ως 2500 ετών Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το ειδώλιο σφίγγας. Στο μουσείο φυλάσσονται ακόμα μεγάλος αριθμός ευρημάτων μυκηναϊκής, γεωμετρικής, κλασσικής και ελληνιστικής εποχής, καθώς και μεγάλα αγγεία. Εντύπωση προκαλούν τα ευρήματα από την πήλινη ανωδομή του ναού του Θέρμιου Απόλλωνα, όπως ακροκέραμα, τρίγλυφα και άλλα εκθέματα. Σε ειδικό χώρο επίσης φυλάσσονται επιγραφές με τα ψηφίσματα της δημοκρατίας της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

 

Μουσείο Βάσως Κατράκη

Βρίσκεται στο Αιτωλικό, τόπο καταγωγής της γνωστής χαράκτριας. Εκεί φιλοξενείται το σύνολο του έργου της Βάσως Κατράκη που αποτελείται από περίπου τετρακόσια έργα, πολλά χαρακτικά ανάτυπα και ένα μεγάλο μέρος από τις μήτρες (ξύλα και πέτρες) πάνω στα οποία χάραξε τα έργα της. Εκτίθενται επίσης μεγάλα και μικρά σε μέγεθος μαυρόασπρα και χρωματιστά σχέδια και σχέδια προετοιμασίας για την παραγωγή του χαρακτικού ανάτυπου. Επίσης υπάρχουν αντικείμενα τέχνης, καλλιτεχνικές αφίσες και ζωγραφικά έργα. Φιλοξενούνται επίσης το σύνολο του εργαστηρίου της, η βιβλιοθήκη της τα αρχεία της, και μεγάλο μέρος φωτογραφικού υλικού.
Ιστοσελίδα:

www.vassokatraki.gr

 

Οικία Λόρδου Βύρωνα

Βρισκόταν στο Γυμνάσιο Αρρένων, ακριβώς πίσω από το σπίτι του δικηγόρου Ξ. Νίδερ και καταστράφηκε με την ανατίναξη του Καψάλη.
Κοντά σ’ αυτό, κατασκευάστηκε νέο κτίσμα (1996-97) για να στεγάσει όλα τα ευρισκόμενα στην Ελλάδα ενθυμήματα του ποιητή. Σήμερα στεγάζεται η Βυρωνική Εταιρεία Μεσολογγίου, η Βάλβειος Δημοτική Βιβλιοθήκη και άλλες υπηρεσίες του δήμου.