Άγιος Γεώργιος Βαλσαμίτης

Βρίσκεται στην Χώρα και είναι κατασκευασμένος με θολωτή σκεπή ενώ μέσα υπάρχει πηγή που ανάβλυζε αγίασμα και λειτουργούσε ως υδατομαντείο του Απόλλωνος. Το υδρομαντείο λειτουργούσε και κατά τους χριστιανικούς χρόνους ως «αγίασμα Βαλσαμίτη». Είναι μετόχι του Ναού της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας. Σήμερα λειτουργεί ως μοναστήρι και φιλοξενεί 1 καλόγρια. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές οι οποίες έχουν νερό σε περιόδους βροχοπτώσεων ενώ είναι ακόμα εμφανή τα ερείπια παλαιού νερόμυλου. Ακόμα σώζονται ερείπια του τείχους της πόλης, του σταδίου, του γυμνασίου και του ναού του Διονύσου. Την Τρίτη του Πάσχα μεταφέρονται στο μοναστήρι από την Ι.Μ. Παναγίας Χοζοβιώτισσας εικόνες σαν έθιμο του Πάσχα. Η μονή δέχεται πολλούς επισκέπτες.

 

Ι. Μ. Παναγίας Χοζοβιώτισας

Βρίσκεται στα νίτια της Χώρας και σε απόκρυμνο βράχο ύψους 300 μέτρων. Η θέα του είναι ορατή μόνο από την θάλασσα. Είναι ανδρικό μοναστήρι και η ίδρυση του οφείλεται σε θαύμα. Η εικόνα ήρθε στη Μονή διά θαλάσσης στον ορμίσκο της Αγίας Άννας. Η μονή πήρε το όνομα της από την καταγωγή της εικόνας από τον Χόζοβα ή Χόζοβο στους Αγίους Τόπους (σήμερα Wadi Qilt της Ιεριχούς). Η Παναγία με θαύμα όρισε την ακριβή θέση για να κτιστεί το μοναστήρι. Η Μονή έχει μήκος 40 μέτρων και πλάτος 5 μέτρα. Η Μονή ανακαινίσθη υπό Αλεξίου βασιλέως του μεγάλου Κομνηνού του αυτοκράτορος του Βυζαντίου Αλεξίου Α΄ του Κομνηνού (1081 – 1118).

 

Παναγία Καταπολιανή

Βρίσκεται στα Κατάπολα και είναι κτισμένη πάνω στα θεμέλια παλαιοχριστιανικής βασιλικής κτισμένη πάνω σε αρχαίο ιερό του Απόλλωνα.