Μονή της Καλαμιώτισσας

Βρίσκεται στο ψηλότερο άκρο του νησιού, στα 460 μέτρα και είναι πλέον έρημη. Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο ναό με ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου α.ι, που περιβάλλεται από λιγοστά κελιά. Η διαδρομή μέχρι τη μονή, η θέση και το θέαμα είναι φανταστική.

 

Κάλαμος

Είναι μονόλιθος βράχος, ύψους 480μ, και είναι τον δεύτερο ψηλότερο της Μεσογείου μετά το Γιβραλτάρ. Απρόσιτος από τη θάλασσα και δυσπρόσιτος από την ξηρά, αποτελεί ξεχωριστό μνημείο της φύσης για το νησί. Φιλοξενεί σπάνια είδη χλωρίδας και παρουσιάζει εντυπωσιακά γεωμορφολογικά στοιχεία.

 

Το Δρακοντόσπηλο

Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του Καλάμου, σε απρόσιτο από τη θάλασσα σημείο που προσεγγίζεται από δύσβατο μονοπάτι. Το εντυπωσιακό στόμιό του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μ. Πιο μέσα το νερό που στάζει στα τοιχώματα δημιουργεί κολώνες και φυσικές γούρνες, ενώ οι σταλακτίτες ακόμα σχηματίζονται.  Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το εσωτερικό του καταλήγει σε μεγαλύτερα βάθη διατρέχοντας κατά μήκος τον Κάλαμο με διέξοδο σε άλλο μικρότερο σπήλαιο στη νότια πλευρά του μονολιθικού βράχου.

 

Κάστρο στην Χώρα

Βρίσκεται στην κορυφή της Χώρας και τα ερείπια του είναι δυσδιάκριτα. Γνώρισε ένδοξες μέρες στις αρχές 15ου αι.  επί Γουλιέλμου των Κρίσπι όταν ακόμα υπήρχε  το Βενετσιάνικο Δουκάτο της Νάξου. Στη θέση του τώρα βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου με εικόνες της Κρητικής σχολής στο τέμπλο του. Η εικόνα του Αγίου Γεωργίου έφιππο χρονολογείται το 1638.