Καλώς ήρθατε

 

στην ανδρο

Είναι το πιο μεγάλο και το πιο βόρειο νησί των Κυκλάδων. Βρίσκεται νοτιοανατολικά από την Εύβοια, βορειοανατολικά από την Τήνο και έχει έκταση 379 τετραγωνικά χλμ. Έχει κοιλάδες κατάφυτες από λεμονιές. Ευδοκιμούν ακόμα η ελιά, η συκιά, η μουριά, το αμπέλι , η αμυγδαλιά, τα κηπευτικά και τα εσπεριδοειδή. Καλή είναι και η κτηνοτροφία της που απασχολεί σημαντικό μέρος των κατοίκων της. Οι άλλοι κάτοικοι της ασχολούνται με τη ναυτιλία, την γεωργία και το εμπόριο. Το υπέδαφος της έχει μεταλλεύματα νικελίου, σιδήρου και μαγγανίου. Οι χείμαροι το χειμώνα είναι γεμάτοι ψάρια και χέλια όπως και ιαματικές. Η πηγή Σάριζα στην Άνδρο βγάζει το γνωστό μεταλλικό νερό. Στην πρωτεύουσα υπάρχει βιβλιοθήκη και αρχαιολογικό μουσείο. Το Γαύριο, βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της Άνδρου και είναι το κύριο λιμάνι του νησιού.
Η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Ραφήνα είναι τακτική (1-2 δρομολόγια καθημερινά το χειμώνα και ως 6 το καλοκαίρι), αλλά και με Τήνο – Μύκονο. Λιμάνια για αλιευτικά και θαλαμηγούς υπάρχουν στη Χώρα και το Κόρθι, ενώ στο Μπατσί λειτουργεί μαρίνα.
Στο βόρειο και στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού βρίσκονται αγροτικά χωριά που στηρίζονται στην κτηνοτροφία (Φελλός, Μακροτάνταλο, Γίδες, Αμμόλοχος, Βαρίδι, Βιτάλι), αλλά και σε ορισμένες από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού.
Στο νότιο τμήμα του νησιού, υπάρχει μια πολύ όμορφη διαδρομή, περνώντας από τις πιο όμορφες παραλίες (Άγιος Πέτρος, Χρυσή Άμμος), και σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Πρώτα συναντάμε το Μπατσί με κοσμοπολίτικο τουρισμό όπου υπάρχουν ψαροταβέρνες, ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα για κάθε γούστο  Υπάρχουν, επίσης, εξαιρετικές παραλίες. Μαγευτική περιοχή στο Μπατσί είναι το Στιβάρι.
Συνεχίζοντας τη διαδρομή περνάμε από το Απρόβατο όπου υπάρχει ο επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος της Υψηλής. Στο Άνω Απρόβατο, η θέα στο Αιγαίο είναι φανταστική.  
Νοτιότερα, συναντάμε την Παλαιόπολη  που ήταν η αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Εδώ υπάρχει ο μοναδικός καταρράκτης των Κυκλάδων, αλλά και το αρχαιολογικό μουσείο, καθώς και ο χώρος ανασκαφών που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.
Στη θέση Σταυροπέδα, ο κεντρικός δρόμος της Άνδρου χωρίζει στα τρία: Αριστερά οδηγεί στην πρωτεύουσα Χώρα, ευθεία κατευθύνεται προς το ψαροχώρι, Κόρθι, ενώ δεξιά οδηγεί στις παραλίες "Χαλκολιμιώνας” και “Αποθήκες”. Από εδώ ξεκινά το μονοπάτι προς τον αρχαιολογικό οικισμό του Στρόφιλα με τις πανέμορφες βραχογραφίες, Σε μικρή απόσταση στην διαδρομή προς το Κόρθι και στη θέση “Αγία Τριάδα” ξεκινά ο δρόμος προς την αρχαία Ζαγορά.
Ακολουθώντας τον δρόμο προς Χώρα, συναντάμε το χωριό Πιτροφός, που είναι χτισμένο στην πλαγιά του όρους Πέταλο. Πριν φθάσουμε, στα αριστερά του συναντάμε τον βυζαντινό ναό των Ταξιαρχών, του 12ου αιώνα. Εδώ υπάρχει το Μουσείο ελιάς που λειτουργεί σε αναπαλαιωμένο λιοτρίβι.
Πριν τον οικισμό της Μεσαριάς, συναντάμε αριστερά τον δρόμο που οδηγεί στον οικισμό Μαίνητες. Το όνομα του έλκει την καταγωγή του από τις μαινάδες, τις νύμφες του θεού Διόνυσου. Στην πλατεία του χωριού υπάρχουν πολλές βρύσες που τρέχουν συνέχεια νερό και σε συνδυασμό με τα αιωνόβια δέντρα, αλλά και τον χείμαρρο που διασχίζει το χωριό η θέα είναι μαγευτική .
Μετά τη διασταύρωση των Μαινήτων, συναντάμε τη Μεσαριά, την παλιά Μέσα Μεριά. Εδώ υπάρχει ο βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών του 12ου αιώνα, όπως και αρκετά πυργόσπιτα, και το παλιό Παρθεναγωγείο, που πλέον έχει μετατραπεί σε πολυχώρο πολιτισμού και εκδηλώσεων. Από τη Μεσαριά μπορούμε να κατευθυνθούμε στη Χώρα περπατώντας πάνω στα παλιά πλακόστρωτα και χωμάτινα μονοπάτια, δίπλα στους ποταμούς.
Από την Μεσαριά, κατευθυνόμαστε στα χωριά που είναι κτισμένα στην πλαγιά του όρους Γερακώνες. Πρόκειται για τα χωριά Αλαδινού- Φάλικα- Κουρέλι- Σασά, με κατάληξη το χωριό Στο χωριό Αλαδινού υπάρχει το παλιό πέτρινο μονοκάμαρο γεφύρι, που συνέδεε παλιότερα τον δρόμο που οδηγούσε από τη Μεσαριά προς τα Φάλικα. Λίγο μετά το γεφύρι βρίσκεται το σπήλαιο “Φόρος”.
Φτάνοντας στην πρωτεύουσα της Άνδρου μπορούμε να δούμε την χερσόνησο που καταλήγει σε ένα μικρό νησάκι που πάνω του είναι κτισμένο το μεσαιωνικό κάστρο. Μπροστά και αριστερά του κάστρου υπάρχει ο φάρος Τουρλίτης, ο μοναδικός φάρος στον κόσμο που είναι κτισμένος πάνω σε βράχο, μέσα στη θάλασσα. Χτίστηκε το 1887, καταστράφηκε από τους Γερμανούς στον πόλεμο και ανακατασκευάστηκε το 1994, με έξοδα της οικογένειας Γουλανδρή. Εδώ υπάρχουν εκκλησίες με εξαιρετικά τέμπλα, όπως η Παναγία Θεοσκέπαστη (πολιούχος του νησιού), αλλά η “Αγία Θαλασσινή”, ένα εκκλησάκι χτισμένο πάνω σε βράχο.
Στην πορεία προς το Κόρθι συναντάμε τα χωριά Άνω Κόρθι, Μουσιώνας, Αηδόνια (όπου υπάρχει η παραδοσιακή βρύση όπου έπλεναν παλιότερα τα ρούχα οι γυναίκες του χωριού) και φθάνει στον Όρμο Κορθίου, που είναι ιδανικός για τους λάτρεις των θαλασσίων σπορ. Εδώ γίνονται συχνά ιστιοπλοϊκοί αγώνες, Σε μικρή απόσταση υπάρχει η περίφημη παραλία “της Γριάς το πήδημα”. Στην περιοχή του Κορθίου υπάρχουν πυργόσπιτα του 17ου και 18ου αιώνα, καθώς και το ιστορικό σχολείο της Αγίας Τριάδας (1813). Υπάρχουν ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως και καφέ, εστιατόρια, μπαράκια, αλλά και εξαιρετικά ζαχαροπλαστεία με τοπικά προϊόντα, όπως και ο συνεταιρισμός γυναικών της περιοχής.
Φθάνοντας στο Κόρθι συναντάμε το χωριό Κοχύλου, που είναι κρεμασμένο στο βουνό.  Από εδώ μπορεί ο επισκέπτης να φθάσει στο Πάνω Κάστρο. Λίγο μετά υπάρχει η διασταύρωση που οδηγεί προς τη Μονή Παναχράντου και κατόπιν το χωριό Συνετί με τα Διποτάματα, το φαράγγι μήκους 7 χλμ, που προσφέρεται σε όσους αγαπούν την πεζοπορία. Οι παραλίες της περιοχής, είναι το ερημικό Λίδι στα βόρεια και του Συνετιού με τους φανταστικούς σταλακτίτες δίπλα στη θάλασσα και τα αναβλύζοντα υποθαλάσσια νερά.
Μετά το Συνετί, στην πορεία προς την Χώρα συναντάμε τα χωριά Βραχνού (σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του βουνού, με πανοραμική θέα στη Χώρα και τους οικισμούς που βρίσκονται απέναντι στην πλαγιά του Πέταλου) και Λιβάδια, χωριό που βρίσκεται μέσα στην κατάφυτη πεδιάδα που διασχίζει ο Μεγάλος Ποταμός, ο οποίος εκβάλει στο Παραπόρτι.