Αρχαιολογικό Μουσείο Άστρους

Στεγάζεται σε κτίριο τοπικού παραδοσιακού ρυθμού που είχε χρησιμοποιηθεί ως διδακτήριο (Σχολή Καρυτσιώτη), από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα.
Παραχωρήθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων από το Δήμο Άστρους και μετατράπηκε σε Μουσείο της Κυνουρίας το 1985.
Διαθέτει μεγάλη αυλή η οποίά έχει μετατραπεί σε αρχαιολογικό πάρκο και έκθεση.

Το εκθεσιακό υλικό του Μουσείου περιλαμβάνει τις εξής συλλογές:
Αρχιτεκτονικά μέλη από την Επαυλη του Ηρώδη του Αττικού στην Εύα (Δολιανά Κυνουρίας).
Ευρήματα, κυρίως κεραμικά από νεκροταφεία ελληνιστικών χρόνων.
Μικροαντικείμενα και νομίσματα από διάφορες περιοχές της Κυνουρίας.
Επιγραφές από διάφορες θέσεις της Κυνουρίας.
Τηλ.:  
2755023701

 

Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας

Βρίσκεται στην τοποθεσία Κεφαλάρι Αη-Γιάννη λίγο έξω από τη Δημητσάνα. Δημιουργήθηκε το 1997 μετά από ανακαίνιση εγκαταλελειμμένων προβιομηχανικών εγκαταστάσεων. Για τη δημιουργία του μουσείου αναστηλώθηκαν τα κτίσματα και συντηρήθηκαν οι μηχανισμοί, οι οποίοι λειτουργούν με κινητήρια δύναμη το νερό.
Είναι ένας χώρος ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου, μέσα στον οποίο, στην περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό της ομώνυμης πηγής, του Κεφαλαριού του Αϊ-Γιάννη.
Τέθηκαν σε λειτουργία ένας μύλο που άλεθε τα δημητριακά, μια νεροτριβή που επεξεργαζόταν τα υφαντά, ένα βυρσοδεψείο που κατεργαζόταν τα δέρματα, ένα ρακοκάζανο που παρήγαγε το τσίπουρο και έναν μπαρουτόμυλο. Εκτός αυτών αναστυλώθηκαν τα σπίτια του Μυλωνά και του Βυρσοδέψη.
Οι εγκαταστάσεις του μουσείου είναι οι εξής:
Νεροτριβή. Ξύλινη χοάνη στην οποία πέφτει νερό με πίεση, δημιουργώντας δίνη. Μέσα τοποθετούνταν μάλλινα υφάσματα για να μαλακώσουν και να αποκτήσουν την κατάλληλη υφή. Σε λειτουργική κατάσταση.
Αλευρόμυλος. Η δύναμη του νερού θέτει σε κίνηση δύο μυλόπετρες, οι οποίες συνθλίβουν το σιτάρι παράγοντας αλεύρι. Σε λειτουργική κατάσταση.
Κατοικία μυλωνά. Βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με τον αλευρόμυλο.
Ρακοκάζανο. Τρεχούμενο νερό χρησιμεύει για την ψύξη του αποστακτικού σωλήνα. Σε λειτουργική κατάσταση.
Μπαρουτόμυλος. Το νερό θέτει σε περιστροφική κίνηση εκκεντροφόρο άξονα, ο οποίος με τη σειρά του κινεί παλινδρομικά ράβδους (κοπάνια), οι οποίες συνθλίβουν τις πρώτες ύλες του μπαρουτιού σε λεπτή σκόνη. Σε λειτουργική κατάσταση.
Βυρσοδεψείο. Στατικό έκθεμα όπου παρουσιάζονται όλα τα στάδια επεξεργασίας του δέρματος σε ένα παραδοσιακό βυρσοδεψείο.
Κατοικία βυρσοδέψη. Βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το βυρσοδεψείο.
Ερειπιώνας Βυρσοδεψείου. Παλαιό βυρσοδεψείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε εκθεσιακό χώρο, ενώ στο υπόγειο υπάρχουν ακόμα ορισμένες εγκαταστάσεις βυρσοδεψίας.
Σε όλους τους χώρους υπάρχει πληροφοριακό υλικό για τα εκθέματα και την ιστορία τους ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει και οπτικοακουστικό υλικό. Στην περιοχή έχουν ανακαλυφθεί πάνω από 100 ερειπωμένες υδροκίνητες εγκαταστάσεις, οι οποίες αποτελούν δείγμα της έκτασης χρήσης της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Στόχος του μουσείου είναι η ανάδειξη και διατήρηση αυτού του τμήματος της τοπικής ιστορίας.
Τηλ.
2795031630

 

Μουσείο Δασικής Ιστορίας Μαινάλου

Βρίσκεται 20 λεπτά από την Τρίπολη στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου ξύλου, στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας, στο κέντρο του ελατοδάσους Μαινάλου.
Το 1939 δημιουργήθηκε και λειτούργησε το πρώτο κρατικό εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου. Είναι το πριστήριο στο Χρυσοβίτσι της ορεινής Αρκαδίας. Την ίδια χρονιά λειτούργησαν κι άλλα τέτοια εργοστάσια  στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και την αξιοποίηση του δημόσιου δασικού πλούτου.
Το εργοστάσιο, στο Χρυσοβίτσι Μαινάλου, με την ατμομηχανή που είχε για να δίνει κίνηση στα μηχανήματά του, έδωσε και ηλεκτρικό ρεύμα στο χωριό. Το Χρυσοβίτσι ήταν το μοναδικό χωριό της Πελοποννήσου που είχε ρεύμα από το 1940. Στα υπόλοιπα χωριά της περιφέρειας το ηλεκτρικό ρεύμα έφτασε τουλάχιστον 25 χρόνια αργότερα. Το εργοστάσιο επεξεργασίας ξύλου συνέχισε την λειτουργία του μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970.  Στο μουσείο παρουσιάζεται όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη λήψη, επεξεργασία και αξιοποίηση της ξυλείας από τον άνθρωπο, κατά την εποχή λειτουργίας του πριστηρίου. Παράλληλα παρουσιάζεται η χλωρίδα και πανίδα του Μαινάλου, ο κύκλος ζωής του δάσους και προβάλλεται η οικολογική σημασία του δάσους, ενώ αναδεικνύεται ο ρόλος της επιστήμης της δασολογίας, στην διαχείριση του δασικού πλούτου.
Τηλ.:
2713600489

 

Παναρκαδικό Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης

Στεγάζεται σε νεοκλασικό που έχει γίνει με σχέδια του Ερνέστου Τσίλερ. Παλιότερα στεγαζόταν εδώ το νοσοκομείο της Ευαγγελίστριας. Στην είσοδο του μουσείου υπάρχουν 50 επιτύμβιες στήλες και επιγραφές. Το μουσείο διαθέτει 3 αίθουσες με γλυπτά και ανάγλυφα, τόσο αρχαϊκά όσο και ρωμαϊκά. Μία αίθουσα φιλοξενεί διάφορα ιερά αντικείμενα από την αρκαδική ιστορία. Μία άλλη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην επιγραφική ιστορία και τα δείγματα πολιτικής και κοινωνικής ζωής, ψηφίσματα, συμβάσεις και λοιπές μαρτυρίες. Οι ανασκαφές στο Σακοβούνι Καμενίτσας έφεραν στο φως σπουδαία νεολιθικά και πρωτοελλάδικά σκεύη της καθημερινότητας. Υπάρχουν επίσης δείγματα υστερομυκηναϊκών και υπομυκηναϊκών χρόνων από το Παλαιόκαστρο της Γόρτυνας τα οποία βρίσκονται πια στο μουσείο. Υπάρχει μεγάλο πλήθος ειδωλίων, σπάνιας τεχνοτροπίας, ο γνωστός ντόπιος ψευδόστομος αμφορέας από τη γόρτυνα και πλήθος άλλων εκθεμάτων.
Τηλ.:
2710-24.21.48
Fax.:
2710-24.22.27

 

Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού Δάρα Αρκαδίας

Βρίσκεται 40 χλμ. από την Τρίπολη και 185 χλμ. από την Αθήνα στην Εθνική Οδό 111 Τριπόλεως Πατρών, μετά τα χωριά Λεβίδι και Βλαχέρνα. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 660 μέτρων και αμφιθεατρικά στους πρόποδες του βουνού Φαλκός που αποτελεί τμήμα της οροσειράς της Ορύξεως (των αρχαίων) ή τού σήμερα λεγόμενου Σαϊτά.
Το μουσείο συγκεντρώνει, διαφυλάσσει, εκθέτει, ερευνά και αξιοποιεί εκπαιδευτικά και επιστημονικά το υλικό και άυλο λαογραφικό πολιτιστικό περιεχόμενο του χωριού Δάρα και της όμορης γεωγραφικής περιοχής. Στόχος του είναι η διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και η διάδοση της. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Δαραίων με την επιθυμία να αποτελεί ένα παραδειγματικό πολιτιστικό σημείο για τον. Το μουσείο φιλοξενεί την αυτοδημιούργητη συλλογή έργων του Ιωάννη Μπακόπουλου (1902-1995), που φέρει ιδιαίτερα καλλιτεχνικά στοιχεία με εγχάρακτες και ανάγλυφες λεπτομέρειες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, η υπογραφή του καλλιτέχνη που είναι εμφανής σε πολλά αντικείμενα τοποθετώντας την στον δικό της διακοσμητικό χώρο.
Τηλ :
6973695481, 6974060843
E-mail: museum.folkculture.dara@gmail.com

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αλέας Τεγέας

Βρίσκεται στην Αλέα Τεγέας και κτίσθηκε στις αρχές του 20ου αι. (1906 – 1910). Είναι ένα από τα πρώτα επαρχιακά μουσεία της χώρας. Αφηγείται την ιστορία της γέννησης και εξέλιξης της ισχυρότερης πόλης της αρχαίας Αρκαδίας, της Τεγέας. Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ιερά της και δη το ιερό της Αθηνάς Αλέας, ένα από τα πιο φημισμένα πελοποννησιακά ιερά. Στην αίθουσα 1 παρουσιάζονται εκθέματα που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς μέχρι και τους αρχαϊκούς χρόνους. Υπάρχει μια χρονολογική σειρά που ξεκινά από τις σημαντικές προϊστορικές θέσεις της νεολιθικής εποχής και της εποχής του χαλκού και συνεχίζεται με τα σημαντικά αγροτικά ιερά της Τεγεάτιδος, τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην διαδικασία δημιουργίας της Τεγέας.
Στην αίθουσα 2 παρουσιάζεται μία ιδιαίτερη κατηγορία μνημείων, των αρκαδικών Ερμών, και στην αίθουσα 3 ιστορείται η εξέλιξη της πόλεως από τους κλασικούς χρόνους. Στην αίθουσα 4. παρουσιάζεται το μεγάλο ιερό της Τεγέας, το ιερό της Αθηνάς Αλέας. Γύρω από αυτό συγκροτήθηκε η πόλη της Τεγέας. Εξιστορείται η εξέλιξή του από τους γεωμετρικούς μέχρι τους ελληνιστικούς χρόνους: Γέννηση – Μνημειοποίηση και Αναμόρφωσή του τον 4ο αι. π.Χ. από τον αρχιτέκτονα και γλύπτη Σκόπα.
Η υπαίθρια έκθεση αναπτύσσεται στον αύλειο χώρο του Μουσείου και χωρίζεται σε δύο ενότητες: Στην ενότητα “Δημοσίος Βίος” παρουσιάζονται επιλεγμένες επιγραφές, σχετικές με τη δημόσια ζωή στην Τεγέα, ενώ στην ενότητα “Το Επέκεινα” ενεπίγραφες επιτύμβιες στήλες.

Τηλ.
2710556540
Ιστοσελίδα:
www.tegeamuseum.gr

 

Πολεμικό Μουσείο Τρίπολης

Βρίσκεται στην οδό Εθνομαρτύρνων 1 στην πλατεία του Αγίου Βασιλείου Καταλαμβάνει το ισόγειο του οικήματος του Μαλλιαρόπουλου. Έχει έντεκα ενότητες που καλύπτουν θεματικά τους αγώνες των Ελλήνων: όπλα και τεκμήρια από την επανάσταση του 1821, τον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, τον Μακεδονικό αγώνα και μέχρι τη Μέση Ανατολή και την απελευθέρωση φιλοξενούνται στις αίθουσες του Μουσείου. Προτομή του Κολοκοτρώνη καθώς και ένα μεγάλο εκμαγείο μνημειώνουν τον μεγάλο στρατηγό ως ένδειξη τιμής και μνήμης. Εκτίθενται τουφέκια και οι αυθεντικές σπάθες. Στις αίθουσες του Πολεμικού Μουσείου και στις συλλογές του βλέπει κανείς ανάγλυφη την ιστορία αυτής της μεγάλης πόλης, της Τρίπολης και όλης της Αρκαδίας.
Τηλ.:
2710-234410

 

Μουσείο Χαλκού Τρίπολης

Βρίσκεται στην οδό Χρονά 18, σε έναν γραφικό δρόμο στην καρδιά της Τρίπολης. Είναι προϊόν της αγάπης και της αφοσίωσης του Τάσου Μπιρμπίλη, που μετέτρεψε το πατρικό του σπίτι σε μουσείο χαλκού. Έχει συλλέξει εκατοντάδες χάλκινα αντικείμενα από όλη την Αρκαδία. Εργαλεία, μηχανές, καθημερινά σκεύη, λεπτουργήματα, όλα με κοινό χαρακτηριστικό ότι είναι φτιαγμένα από το χαλκό. Το μουσείο είναι επισκέψιμο κατόπιν συνεννοήσεως με τον συλλέκτη.
Τηλ.:
2710 225757

 

Μουσείο Αλέξανδρου Παπαναστασίου

Το μουσείο λειτουργεί από το 1976. Ο Παπαναστασίου, που υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1924 μέχρι το 1932 υπήρξε ένα από τα φωτεινότερα μυαλά του 20ου αιώνα. Το μουσείο ιστορεί το βίο και τις ιδέες του πρωτοπόρου πολιτικού. Εδώ βρίσκεται η μεγάλη του βιβλιοθήκη με σπάνιους τόμους. Τα επιστημονικά του συγγράμματα, μεγάλο μέρος της επιστολογραφίας του, λόγοι και άρθρα που έγραψαν ιστορία. Υπάρχουν επίσης σπάνιες προσωπικές και οικογενειακές φωτογραφίες, αποτυπωμένες στιγμές από τη στρατιωτική του ζωή και μια συλλογή από προσωπικά αντικείμενα: η ομπρέλα του, ένα σακάκι, το κομπολόι του.
Τηλ.
2796360009
Ιστοσελίδα
www.mouseiopapanastasiou.gr

 

Αρκαδικό Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας

Στηρίζεται στη συλλογή του Γιώργου Ι. Χριστοδουλόπουλου και εκτίθενται πάνω από 500 σχέδια και χαρακτικά σπουδαίων Ευρωπαίων και Ελλήνων δημιουργών. Η συλλογή απλώνεται σε 4 αιώνες τέχνης, από το 16ο αιώνα και είναι δομημένη ώστε να ανιχνεύει όλες τις πτυχές του αρκαδικού πολιτισμού. Ιστορεί σε θεματικές ενότητες τους μύθους, αφιερώνει ξεχωριστό κεφάλαιο στην επανάσταση και αποδίδει φόρο τιμής στην ποιμενική ζωή. Η βιβλιοθήκη του μουσείου μετράει πάνω από 1000 τίτλους και πολλοί από αυτούς είναι σπάνιοι και δυσεύρετοι. Οι εκθεσιακοί χώροι απλώνονται σε πάνω από 600 τετραγωνικά. Αποτελεί πόλο έλξης για σημαίνουσες προσωπικότητες και συχνά κάνει περιοδικές εκθέσεις ιδιαίτερης σημασίας.
Τηλ.
2796029019