Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στη θέση "Τρίγωνο", κοντά στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας και άνοιξε το φθινόπωρο του 2009. Το 1972 ιδρύθηκε η Αρχαιολογική Συλλογή Άρτας, η οποία στεγάστηκε στην Τράπεζα της Μονής Παρηγορήτισσας. Η συλλογή αυτή περιελάμβανε ευρήματα από την Άρτα και την ευρύτερη περιοχή. Όμως ο τεράστιος όγκος των ευρημάτων από τις ανασκαφές του 20ου αιώνα κατέστησε επιτακτική την ανάγκη ίδρυσης Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη για την παρουσίαση.
Η μόνιμη έκθεση αναφέρεται κατά κύριο λόγο στην Αμβρακία, την αρχαία πόλη που βρίσκεται θαμμένη κάτω από την Άρτα, και περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: το δημόσιο βίο, τα νεκροταφεία και τον ιδιωτικό βίο των Αμβρακιωτών, ενώ στην αρχή και το τέλος της βρίσκονται οι μικρότερες ενότητες της εισαγωγής και του «τέλους της Αμβρακίας» αντίστοιχα. Στον κυρίως εκθεσιακό χώρο έχει προβλεφθεί μικρός χώρος περιοδικών εκθέσεων.
Τα ευρήματα από την πόλη της Άρτας προέρχονται από τις ανασκαφές στα δημόσια κτήρια, που έχουν αποκαλυφθεί ως τώρα, όπως το Μικρό και το Μεγάλο Θέατρο, ο Ναός του Απόλλωνα και το Πρυτανείο, από οικίες και άλλα κτιριακά κατάλοιπα και από κεραμικά ή κοροπλαστικά εργαστήρια στην Άρτα.

Τα ευρήματα της συλλογής του Μουσείου καλύπτουν μία μεγάλη χρονική περίοδο, από την παλαιολιθική  εποχή. Τα αντικείμενα της προϊστορικής εποχής είναι λίγα, όπως και εκείνα της γεωμετρικής περιόδου, που ακολουθεί. Αρκετά είναι τα ευρήματα της αρχαϊκής περιόδου, περιλαμβάνοντας αγγεία εγχώριας παραγωγής, κορινθιακά αγγεία, του 6ου κυρίως αιώνα π.Χ. Η κλασική  περίοδος αντιπροσωπεύεται από μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων, κυρίως κεραμικής, ερυθρόμορφων και μελαμβαφών αγγείων, εγχώριων και εισηγμένων από άλλες περιοχές, όπως η Αττική, ειδωλίων, χάλκινων αγγείων και νομισμάτων.
Η πλειονότητα, των εκθεμάτων ανήκει στην ελληνιστική περίοδο, μια περίοδο που συμπίπτει με την ύψιστη οικονομική και πολιτική ακμή της Αμβρακίας, καθώς τότε υπήρξε έδρα του Κράτους των Ηπειρωτών. Περιλαμβάνει ποικίλες  κατηγορίες αντικειμένων, όπως πήλινα αγγεία, όλων των τύπων, ειδώλια, νομίσματα, χάλκινα αγγεία, όπλα, χρυσά, αργυρά αλλά και χάλκινα κοσμήματα καθώς και άλλα, χάλκινα, σιδερένια, μολύβδινα, οστέινα ή υάλινα μικροαντικείμενα. Περιλαμβάνει, ακόμη, λίθινα αντικείμενα, όπως επιτύμβιες στήλες, αναθηματικά βάθρα, αρχιτεκτονικά μέλη και λιγοστά έργα πλαστικής.
Εισιτήριο: ολόκληρο 3€, μισό 2€
Ωράριο: Τρίτη με Παρασκευή.: 08.30 - 17.00, Σαββάτο-Κυριακή: 08.30 - 17.00, τη Δευτέρα το Μουσείο είναι κλειστό
Τηλ.:

26810 21191, 26810 71700
Fax: 26810 21191

 

Μουσείο Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Παρηγορήτισσα)

Στεγάζεται στην τράπεζα (εστιατόριο) της άλλοτε μονής της Παρηγορήτισσας και παρουσιάζονται ευρήματα από τις ανασκαφές της Άρτας καθώς και από την ευρύτερη περιοχή του νομού. Στις επτά προθήκες της έκθεσης παρουσιάζονται πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια , κοσμήματα και διάφορα άλλα μικροαντικείμενα.
Επίσης πήλινες μήτρες ειδωλίων και τα σύγχρονα εκμαγεία τους από το εργαστήριο του Σατύρου, κοροπλάστη του 4ου π.χ. αιώνα. Σε δύο προθήκες παρουσιάζονται ευρήματα από τα δύο νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, ενώ σε δύο άλλες έχουν εκτεθεί, μαζί με τα ευρήματα της Αμβρακίας, αντικείμενα από άλλες περιοχές του νομού Άρτας.
Ακόμα πήλινα ειδώλια και ανάγλυφα πλακίδια από το σπήλαιο Κουδουνότρυπα, που ήταν αφιερωμένο από τα αρχαία έως τα ελληνιστικά χρόνια στην λατρεία των Νυμφών του Ερμή και του Πανός.
Εκτός των προθηκών εκτίθενται επιτύμβιες στήλες (4ος αιώνας π.χ και ελληνιστικοί χρόνοι), αναθηματικά ενεπίγραφα βάθρα και λίγα γλυπτά (ελληνιστικών χρόνων).
Ιδιαίτερα σημαντική για την ιστορία της Αμβρακίας και της Ηπείρου γενικότερα είναι η αετωματική ενεπίγραφη στήλη (2ος αιώνας π.χ), που σώζει το κείμενο της συνθήκης καθορισμού ορίων μεταξύ της Αμβρακίας και της γειτονικής πόλης Χαράδρου .
Τηλ.
26810-28692

 

Ιστορικό Μουσείο "Σκουφά"

Έχει θέμα του την ιστορία της Άρτας από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή. Μέσα στο χώρο του μουσείου δημιουργήθηκαν σκηνογραφικές συνθέσεις, με την βοήθεια των οποίων ο επισκέπτης, περνώντας από την μια αίθουσα στην άλλη, παρακολουθεί κατά χρονολογική σειρά και μαθαίνει την ιστορία της Άρτας.
Πλατεία Σκουφά
Τηλ
26810-22795

 

Λαογραφικό Μουσείο "Σκουφά"

Στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό οίκημα πλάι στο Γεφύρι. Χτίστηκε το 1864 από αυστριακό αρχιτέκτονα, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως φυλάκιο της γέφυρας και αργότερα ως μεθοριακός σταθμός των Τούρκων, όταν μετά τη συνθήκη του 1881 τα σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας ήταν στη μέση του Γεφυριού της Άρτας.
Το μουσείο έχει σκοπό να παρουσιάσει την τοπική λαϊκή παράδοση.
Τα αντικείμενα του μουσείου αφορούν τον υλικό βίο (λαϊκά επαγγέλματα, αγροτικές ασχολίες), οικιακά σκεύη και όργανα χειροτεχνίας, εξαρτήματα από αποκριάτικες μεταμφιέσεις, ενδυμασίες καθώς και υλικό (έντυπο και εικαστικό) σχετικό με το γεφύρι και τον θρύλο του.

 

Ιδιωτική Συλλογή Λαογραφικού Υλικού Π. Καραλή

Βρίσκεται στη Κυψέλη (Χώσεψη) Άρτας. Η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας του Λαογραφικού Μουσείου ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας το '70 από τον Παντελή Χρ. Καραλή.
Για περισσότερα από τριάντα χρόνια συλλέγει και καταγράφει τον τρόπο ζωής της Άρτας και των Τζουμέρκων.
Η συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται συνέχεια, καλύπτει χρονικά τους δύο τελευταίους αιώνες. Το υλικό της ξεπερνά τα 1.800 αντικείμενα και περιλαμβάνει σκεύη αγροτικής ποιμενικής και οικιακής χρήσης, όπλα και ενδυμασίες της περιοχής, ξυλόγλυπτα, υφαντά, κεντήματα, νομίσματα, εργαλεία διαφόρων επαγγελματιών κ.λ.π.
Παράλληλα με την έκθεση της συλλογής στους κύριους στόχους του μουσείου περιλαμβάνονται:
Η έκδοση εντύπων
Η μελέτη και η αξιοποίηση της δισκογραφικής συλλογής 78 στροφών του μουσείου
Η εθνογραφική έρευνα στην περιοχή των Τζουμέρκων
Η διοργάνωση συναντήσεων με αντικείμενο τα μουσεία και το λαϊκό πολιτισμό
Η συνεργασία με άλλα μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού
Το στήσιμο εργαστηρίων δημιουργικής απασχόληση.
Η διοργάνωση συναντήσεων με αντικείμενο τα μουσεία και το λαϊκό πολιτισμό
Τηλ
26850-71390

 

Λαογραφικό Μουσείο Αθαμανίου

Βρίσκεται στο παλιό Δημοτικό σχολείο Αθαμανίου το οποίο ανακαινίσθηκε και από το Μάρτιο του 2013 λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο.
Στη μόνιμη έκθεσή του εκτίθεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ξύλινα χειροποίητα εργαλεία, οικοκυρικά σκεύη, τοπικές ενδυμασίες, εργόχειρα, υφαντά και πάρα πολλά άλλα εκθέματα μαρτυρούν την τεχνοτροπία των κατοίκων.
Το Μουσείο λειτουργεί υπό την αιγίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου «ΑΘΑΜΑΣ».
Τηλ.:
2685022172 και 6946472677

 

Μουσείο φυσικής ιστορίας

Στεγάζεται στο οίκημα του παλιού τελωνείου της Κόπραινας. Περιλαμβάνει 4 αίθουσες: Η πρώτη αίθουσα έχει μακέτα, διάφορους χάρτες του Αμβρακικού κόλπου και χάρτη της Ελλάδας όπου επισημαίνονται οι Εθνικοί Δρυμοί, οι υγρότοποι και τα θαλάσσια πάρκα. Στη δεύτερη αίθουσα υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τα αξιοθέατα της περιοχής. Στην τρίτη αίθουσα γίνεται περιήγηση στους βιότοπους, θάλασσες, λιμνοθάλασσες, γλυκούς – αρμυρούς βάλτους, ποτάμια, λόφους της περιοχής και στην τέταρτη αίθουσα υπάρχουν πληροφορίες για τα δελφίνια, τις θαλάσσιες χελώνες και τα πουλιά.

 

Μουσείο Αλιείας

Στο μουσείο εκτίθενται ξύλινες κατασκευές πλοίων όπως Γατζάο, μαούνες, τρεχαντήρια, καραβόσκαρα, πεζότρατες και πριάρια.

 

Μουσείο φάρου

Βρίσκεται στην Κόπραινα του νομού Άρτας στον χώρο όπου υπάρχει ο φάρος που κατασκευάστηκε το 1893. Η Κόπραινα (Αλυκή) ήταν λιμάνι με σημαντική εμπορική κίνηση από τη Βυζαντινή εποχή ως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Το κτίριο του φάρου σήμερα λειτουργεί σαν Μουσείο το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2000. Το μουσείο στεγάζεται στο σπίτι του φαροφύλακα το οποίο βρίσκεται δίπλα στον Πετρόκτιστο φάρο με ύψος πύργου 9 μέτρων και εστιακού ύψους 12 μέτρων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν: εργαλεία και όργανα παλιών φάρων. Στο μουσείο παρουσιάζονται: Ο μηχανισμός λειτουργίας των φάρων η χρησιμότητά τους στην πλοήγηση, η ζωή του φαροφύλακα. Από την ταράτσα του μουσείου έχετε πανοραμική θέα του υγρότοπου, της εκβολής του Βωβού ποταμού και του Δέλτα του Αραχθου.