Μουσείο των Δελφών

Βρίσκεται στους Δελφούς και έχει 12 δωμάτια μέσα στα οποία βρίσκονται τα περισσότερα από τα γλυπτά που βρέθηκαν στην περιοχή. Μπαίνοντας στο μουσείο αντικρίζουμε τον "ομφαλό του κόσμου", ένα μαρμάρινο αντίγραφο της ιερής πέτρας που βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα.
Περνάμε από τρεις χάλκινες ασπίδες, του 7ου αιώνα π.Χ. με παραστάσεις ζώων και στην συνέχεια υπάρχει το δωμάτιο των Κούρων, όπου δύο εντυπωσιακά αγάλματα νέων παρουσιάζουν τον Κλεόβη και τον Βίτωνα, που είναι δύο αδέρφια. Σ' αυτόν τον χώρο υπάρχουν επίσης, πέντε ανάγλυφα από το θησαυρό των Σικυωνίων με διάφορες παραστάσεις.
Στο επόμενο δωμάτιο εκτίθενται κομμάτια από το θησαυρό των Σιφνίων, ίσως τον καλύτερο και πιο σημαντικό από τους θησαυρούς. Τα κομμάτια προέρχονται από τη ζωφόρο του κτίσματος και στις τέσσερις πλευρές εικονίζονται το συμβούλιο των θεών στον Όλυμπο, η μάχη ανάμεσα σε Έλληνες και Τρώες, η Γιγαντομαχία, η "κρίσις του Πάριδος" και η αρπαγή της Ιπποδάμειας.
Στο ίδιο δωμάτιο εκτίθεται η εντυπωσιακή σφίγγα των Ναξών που βρισκόταν στο ναό του Απόλλωνα κοντά στο θησαυρό των Αθηναίων.
Υπάρχουν επίσης οι 24 μετόπες με διάφορες παραστάσεις, του θησαυρού των Αθηναίων. Τα δύο επόμενα δωμάτια περιλαμβάνουν κομμάτια από τον ναό του Απόλλωνα, τα αετώματα, δύο αγάλματα με σκαλισμένους ύμνους αφιερωμένους στον Απόλλωνα και την υδρορροή με τη λεοντοκεφαλή. Στην αίθουσα επιτύμβιων βρίσκουμε ένα εκπληκτικό ανάγλυφο που παρουσιάζει ένα νέο αθλητή, ένα μέρος από άγαλμα Διονύσου και ένα μαρμάρινο στρογγυλό βωμό.
Το δωμάτιο πιο μέσα στο μουσείο περιέχει κομμάτια από τη Θόλο, το ναό της Αθηνάς Προναίας. Μπορούμε να δούμε μέρη της ζωφόρου και πολλά ακόμα μικρά γλυπτά και αγάλματα του ίδιου κτιρίου. Η επόμενη αίθουσα, το δωμάτιο του Αγία, περιέχει 10 αγάλματα, έξι άνδρες της οικογένειας του Αγία (μαζί με τον ίδιο), έναν ηλικιωμένο άνδρα, πιθανώς κάποιον φιλόσοφο και τρεις γυναίκες που στέκονται με χάρη πάνω σε κολώνα.
Οι δύο τελευταίες αίθουσες του μουσείου στεγάζουν δύο σπουδαία αγάλματα, ενός ηνίοχου και του Αντίνοου. Στο πρώτο δωμάτιο το χάλκινο άγαλμα παρουσιάζει έναν ηνίοχο μετά το τέλος των αγώνων. Το σύμπλεγμα περιλάμβανε τέσσερα άλογα με το άρμα, τον ηνίοχο και έναν μικρό ιπποκόμο. Στην τελευταία αίθουσα του μουσείου των Δελφών βρίσκουμε το υπέροχο άγαλμα ενός όμορφου νέου, του Αντίνοου, που πέθανε σε νεαρή ηλικία και λατρεύτηκε σαν ημίθεος από ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο.

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 8:00-15.00.
Τηλ.:
22650, 82346, 82312

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Άμφισσας

Στεγάζεται σε ένα διώροφο νεοκλασικό κτίριο και σηματοδοτεί την ιστορία των Σαλώνων και της νεότερης Ελλάδας. Άλλαξε χρήσεις και στέγασε την Εθνική Τράπεζα και τις υπηρεσίες της Χωροφυλακής, ενώ το 1987 παραχωρήθηκε από το Δήμο Άμφισσας στο Υπουργείο Πολιτισμού για να στεγάσει το μουσείο.
Στο μουσείο υπάρχουν  εκθέματα από την εποχή του χαλκού έως τα βυζαντινά χρόνια και εκθετει την ιστορία της Άμφισσας καθώς και της ευρύτερης περιοχής της Φωκίδας. Το κτήριο τόσο στο ισόγειο όσο και στον όροφο έχει διαμορφωθεί για να φιλοξενήσει τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ενώ στην αυλή του εκτίθεται η συλλογή των επιγραφών και σε ειδικά επισκευασμένο παλαιό κτίσμα έχει δημιουργηθεί εργαστήριο συντήρησης αρχαιοτήτων.
Εισιτήριο €2

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά
Τηλ.:
22650 23344

 

Μεταλλευτικό Πάρκο Φωκίδας – Vagonetto

Βρίσκεται στο 51ο χλμ. Λαμίας – Άμφισσας και φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.  Εδώ γνωρίζουμε βήμα-βήμα τη διαδικασία εξόρυξης του βωξίτη. Η περιήγηση είναι απολύτως ασφαλής χάρη στα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται. Η έκθεση περιλαμβάνει το παλιό μεταλλείο, τη Στοά 850, τον Εκθεσιακό Χώρο Μεταλλευτικής Ιστορίας και τη διαδραστική επίσκεψη στην πτέρυγα Ψηφιακής Τεχνολογίας και ολοκληρώνεται με μια βόλτα στην Υπαίθρια Έκθεση Μηχανημάτων.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 9:00-17:00
Τηλ.:
22650 78819, 28826

 

Ναυτικό Μουσείο Γαλαξειδίου

Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1870 που χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Δημαρχείο  και το οποίο αναστηλώθηκε πρόσφατα. Η ιδέα της δημιουργίας τοπικής συλλογής αντικειμένων σχετικών με την ιστορία του Γαλαξειδίου γεννήθηκε το 1928 από τον γιατρό Ευθύμιο Κ. Βλάμη, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος και Κοινοτάρχης του Γαλαξειδίου ο οποίος δημιούργησε  το πρώτο Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος.
Το 1932, η «΄Ενωσις Νέων Γαλαξειδίου» δημιούργησε την Αρχαιολογική Συλλογή του Μουσείου, η οποία περιλάμβανε ευρήματα από ανασκαφές της αρχαιολογικής υπηρεσίας καθώς και τυχαία ευρήματα. Το 1962, συγκεντρώθηκε όλο το υλικό των συλλογών στη τότε μεγάλη αίθουσα του κτηρίου.
Το 1980, μετά τη μεταφορά των γραφείων του κοινοτικού Καταστήματος σε άλλο κτίριο, για πρώτη φορά υπάρχει ιδιαίτερη αίθουσα για την Αρχαιολογική Συλλογή ενώ τοποθετούνται και τα  ευρήματά της σε νέες προθήκες. Το 2000, το ίδρυμα «Σταύρος Σ. Νιάρχος», πραγματοποίησε σημαντική χορηγία για τη συντήρηση  εκθεμάτων και τη ριζική αποκατάσταση και ανακαίνιση του διατηρητέου κτιρίου του Μουσείου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 2002 επί Δημαρχίας Δημ. Κουτονιά και το Μουσείο πήρε τη σημερινή του ονομασία «Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου». Τα εγκαίνια του νέου Μουσείου πραγματοποιήθηκαν στις 19 Ιουνίου 2004.
Στο ίδιο κτίριο συστεγάζεται και η Αρχαιολογική Συλλογή Γαλαξειδίου.

Ένα από τα σπουδαιότερα εκθέματα του Μουσείου είναι το χειρόγραφο «Χρονικό του Γαλαξειδίου» του ιερομόναχου Ευθύμιου. Αποτελεί μεταβυζαντινό κείμενο που καλύπτει την περίοδο από τα τέλη του 10ου έως τις αρχές του 18ου αι. και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το Γαλαξείδι και τους Γαλαξειδιώτες.
Ακρόπρωρα
Κοσμούσαν την πλώρη. Οι ναυτικοί θεωρούσαν ότι προσωποποιούσε την ψυχή του καραβιού και έφερνε ευδαιμονία στο καράβι. Στο Μουσείο υπάρχουν τέσσερα γυναικεία ακρόπρωρα από Γαλαξειδιώτικα ιστιοφόρα.
Εργαλεία Ναυπηγικής και Ναυσιπλοΐας
Πρόκειται για εκθέματα της Ναυτικής Συλλογής του Μουσείου εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στην τελευταία ακμή της ναυτικής πολιτείας από το 1830 έως τις αρχές του 20ου αιώνα και είναι όλα δωρεές Γαλαξειδιωτών. Γάντζος, σέσουλα, οκτάντας, πυξίδα, βαρόμετρο, δρομόμετρο, θερμόμετρο, κιάλια, μικροί και μεγάλοι ναυτικοί χάρτες, ναυτικό χρονόμετρο, είναι μερικά από τα αντικείμενα αυτής της συλλογής.
Πινακοθήκη
Η Πινακοθήκη του ναυτικού και ιστορικού μουσείου Γαλαξειδίου περιλαμβάνει την μεγαλύτερη στο Πανελλήνιο συλλογή ζωγραφικών πινάκων ιστιοφόρων
Συλλογή Γραμματοσήμων και Ναυτιλιακών Εγγράφων
Το 2007 το Μουσείο απέκτησε τη συλλογή γραμματοσήμων και σπάνιων ναυτιλιακών εγγράφων “ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ”, δωρεά του Κων/νου και της Ειρήνης Ανιτσά. Η μοναδικότητα της συλλογής έγκειται πρώτον στο ότι παρουσιάζει παγκόσμιας κλίμακας γεγονότα και δεύτερον στο ότι αναδεικνύει και τους διαδραματίσαντες τα γεγονότα (άνθρωποι, πλοία, θάλασσα).
Πίνακες Σπύρου Βασιλείου
Πρόκειται για ζωγραφικούς πίνακες του Σπύρου Βασιλείου οι οποίοι βρίσκονται στην τελευταία αίθουσα του Μουσείου και αναπαριστούν το Γαλαξείδι και στιγμές από τη ζωή του Γαλαξειδίου μέσα από τα μάτια του σπουδαίου Γαλαξειδιώτη ζωγράφου.
Τηλ.:
22650 41795, 41558

 

Λαογραφικό Μουσείο Άμφισσας

Βρίσκεται στην οδό Παυουργίας 1 & Επ. Φιλοθέου σε ένα λιθόκτιστο παραδοσιακό κτίριο. Η είσοδος στο μουσείο είναι ελεύθερη.
Τηλ.:
2265 28102, 28175

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Γαλαξειδίου

Συστεγάζεται με το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο σε ένα παραδοσιακό γαλαξειδιώτικο κτήριο, που οικοδομήθηκε το 1868-1870 για να στεγάσει το Σχολείο Θηλέων, το Δημαρχείο και το Αστυνομικό Κατάστημα της πόλης. Στις δύο αίθουσές του φιλοξενούνταν το Δημαρχείο και το Κοινοτικό Κατάστημα μέχρι το 1979, ενώ η άλλη αίθουσα χρησιμοποιήθηκε για λίγο ως ''Τριχαπτοποιείον'' (σχολή υφαντικής και χειροτεχνίας) και από το 1932 φιλοξενούσε τη Ναυτική Πινακοθήκη του Γαλαξιδίου.
Εκτίθενται ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Γαλαξιδίου, που σχετίζονται με τον ιδιωτικό και το δημόσιο βίο, την εμπορική δραστηριότητα και τα νεκροταφεία των πόλεων και καλύπτουν χρονολογικά όλη την ιστορία του τόπου, από την εποχή του χαλκού μέχρι το τέλος της αρχαιότητας.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 09:00-16:00.   

Τηλ.:
22650 41558

 

Λαογραφικό Μουσείο Γαλαξιδίου

Στεγάζεται σε ένα από τα πιο παλιά σπίτια της πόλης και περιλαμβάνει έκθεση για τη ζωή στο Γαλαξείδι στην διάρκεια των αιώνων.
Τηλ.:
22650 41910