Φραγκοκάστελο

Βρίσκεται ανατολικά από τη χώρα των Σφακιών. Είναι ένα ενετικό κάστρο του 1370 και έγινε γνωστό για τη μάχη που έγινε το 1828 ανάμεσα σε Έλληνες και Τούρκους. Είναι ένα μεγάλο φρούριο το οποίο ήταν  οργανωμένο ώστε να προστατεύει την πόλη από τις επιθέσεις των εχθρών.

 

Φαράγγι της Σαμαριάς

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Χανίων. Ξεκινά από το οροπέδιο του Ομαλού σε υψόμετρο μεγαλύτερο από 1200 μέτρα και κατηφορίζει ως την θάλασσα, στο χωριό της Αγίας Ρουμέλης. Έχει μήκος 18 χιλιόμετρα και έκταση 48.500 και είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης. Όλη η περιοχή που περικλείει το φαράγγι έχει ανακηρυχτεί Εθνικός Δρυμός, τόσο για την φυσική ομορφιά, όσο και για την μοναδικότητα και σπανιότητα της χλωρίδας και της πανίδας. Όλα τα είδη φυτών και ζώων που ζουν στη περιοχή προστατεύονται και το κυνήγι, το κόψιμο φυτών, και από τον υπερβολικός θόρυβος που απαγορεύονται. Το πιο χαρακτηριστικό είδος που ζει στο φαράγγι είναι το αγριοκάτσικο της Κρήτης το φημισμένο κρι κρι που μπορεί να το δει κανείς σκαρφαλωμένο στις απότομες και απόκρημνες πλαγιές των Λευκών ορέων. Το χωριό είναι ακατοίκητο από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν ανακηρύχθηκε ο Εθνικός Δρυμός. Για να διασχίσετε όλη την έκταση χρειάζεται περίπου 3 με 4 ώρες περπάτημα. Το μονοπάτι έχει πολύ καλή σήμανση. Σε όλη τη διαδρομή υπάρχουν πολλά σημεία με πόσιμο νερό. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας σωστά παπούτσια.
Αν κάποιος δεν νοιώθει ικανός για τη πλήρη διαδρομή μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος, δηλαδή από την Αγία Ρουμέλη και να φτάσει μέχρι το στενότερο σημείο που είναι οι Σιδερόπορτες και μετά να επιστρέψει.

 

Ελαφονήσι

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Κρήτης απέναντι από το δάσος με τους κέδρους και είναι από τους διασημότερους προορισμούς του νησιού. Μπορείτε να την επισκεφτείτε είτε με βάρκα, είτε με αυτοκίνητο οδηγώντας από τα Χανιά προς το νότο. Είναι η πιο κοσμοπολίτικη παραλία του νομού γεμάτη κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το νησάκι χωρίζεται από την απέναντι ακτή από ένα ρηχό κανάλι 1 μέτρου βάθους, που μπορεί κάποιος να το περάσει περπατώντας. Απέναντι, η παραλία με τους κέδρους είναι γεμάτη με μεγάλες θίνες που δημιουργούν ένα καλοκαιρινό παράδεισο.

 

Μάλεμε

Στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο είναι θαμμένοι περίπου 4500 Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης και στις μετέπειτα μάχες στην Κρήτη από το Μάιο του1941 που κατέλαβαν την Κρήτη οι Γερμανοί, έως το Μάιο του 1945 που παραδόθηκαν μετά την συνθηκολόγηση άνευ όρων της Ναζιστικής Γερμανίας.

 

Λίμνη Κουρνά

Η λίμνη του Κουρνά είναι φημισμένη για την χλωρίδα, την πανίδα και το μαγευτικό της τοπίο. Το μπάνιο στη λίμνη επιτρέπεται και με μικρές βάρκες μπορεί κανείς να κάνει τον γύρο της λίμνης. Μέσα στη λίμνη υπάρχει ταβέρνα.


Τεχνητή λίμνη της Αγιάς

Δημιουργήθηκε για να αρδεύσει και να εφοδιάσει με νερό την περιοχή του Αλικιανού. Με τον τρόπο αυτό δημιουργήθηκε ένας υγροβιότοπος με πολλά αποδημητικά πουλιά.

 

Φαράγγι Αράδαινας

Ξεκινά έξω από τον μικρό οικισμό Αράδαινα (κοντά στην Ανώπολη) και κατηφορίζει προς τη θάλασσα με απότομες πλαγιές. Έχει μήκος 4 χιλιόμετρα δύσκολης πεζοπορίας.

 

Φαράγγι Αγίας Ειρήνης

Ξεκινά από το χωριό Αγία Ειρήνη που βρίσκεται σε 40 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά από τα Χανιά, λίγο πριν το Επανοχώρι στο δρόμο από τον Ομαλό προς την Σούγια.
Στην είσοδο του φαραγγιού, έξω από το χωριό της Αγίας Ειρήνης, υπάρχει ένας μεγάλος χάρτης της διαδρομής με επεξηγηματικά για τα σημαντικά σημεία της. Η συνολική διαδρομή (μονοπάτι μέσα στο φαράγγι και δρόμος στην αρχή και στο τέλος) είναι 12 περίπου χιλιόμετρα (από τα οποία περίπου τα 7 χιλιόμετρα είναι το φαράγγι) και διαρκεί περίπου 5-7 ώρες με σχετική άνεση. Στην διαδρομή υπάρχουν 2-3 σημεία που μπορεί κάποιος να εφοδιαστεί με φρέσκο καθαρό, δροσερό νερό από πηγές που αναβλύζουν.
Η κοίτη του ποταμού είναι στρωμένη με πέτρες και, αλλά η θέα είναι μαγευτική με πολλά και πυκνά δέντρα, κυρίως πεύκα και πλατάνια, αγριόχορτα και βότανα που φυτρώνουν παντού στα βράχια στις όχθες του ποταμού, και απότομα βουνά στο βάθος. Μετά ένα χιλιόμετρο πεζοπορία και αφού συναντήσει κανείς τεράστιους ογκόλιθους μέσα στο ποτάμι, που είναι σαν να έχουν πέσει από το βουνό και που όταν έχει νερό το ποτάμι σχηματίζουν εντυπωσιακούς καταρράκτες, υπάρχει πηγή με πόσιμο νερό και χώρος για ξεκούραση κάτω από τη παχιά σκιά των πλατανιών.
Η δεύτερη και τελευταία πηγή δροσερού και καθαρού νερού βρίσκεται στο μέσον περίπου του φαραγγιού. Προς το τέλος του φαραγγιού θα συναντήσετε ένα μικρό καφενείο. Λίγο μετά το καφενείο εγκαταλείπετε το ποτάμι και ακολουθώντας το δρόμο φτάνετε στη Σούγια.

 

Θέρισος

Είναι ένα καταπληκτικό τοπίο και μια φυσική ομορφιά. Ο δρόμος από τα Χανιά περνάει από το ομώνυμο εντυπωσιακό φαράγγι, δίπλα στο ποτάμι. Στη θέση «Τρεις Εκκλησίες», πολύ κοντά στην είσοδο του φαραγγιού, μπορείτε να δείτε την παλιά πέτρινη γέφυρα, την «Καμάρα» όπως την λένε οι ντόπιοι.
Στην περιοχή υπάρχουν σπήλαια, (Σαρακήνα ή Ελληνικό, 2 χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό). Υπάρχουν ίχνη κατοίκησης του σπηλαίου κατά την νεολιθική εποχή, αλλά και κατά τους Μινωικούς χρόνους και την γεωμετρική περίοδο.
Επίσης επισκεφθείτε τις πηγές του ποταμού Αναβαλόντα μέσα σε ένα καταπληκτικό περιβάλλον.