Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

Βρίσκεται στην οδό Καραϊσκάκη 10 στον Πύργο σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο με υπόγειο και εσωτερικό αίθριο.
Η είσοδος από την οδό Καραϊσκάκη έχει τρεις καμάρες που βασίζονται πάνω από κολώνες ιωνικού ρυθμού. Η όψη προς το επαρχείο περιλαμβάνει αετώματα.
Χτίστηκε από τον  αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ γύρω στο 1890 και ονομάστηκε «Σταυροπάζαρο» και καταλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο.
Χρησιμοποιήθηκε σαν αγορά μέχρι τη δεκαετία του 1960 οπότε και εγκαταλείφθηκε η χρήση του.
Το κτίριο ανακαινίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο το οποίο άνοιξε τις πύλες του την 16-7-2013.  
Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα από την Ηλεία, που παρουσιάζουν κομμάτια της ιστορίας του τόπου, από τους προϊστορικούς, ιστορικούς, βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς χρόνους.
Τηλ.
2621020475

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Περιλαμβάνει τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων από τις ανασκαφές στον ιερό χώρο της Άλτεως, τα οποία χρονολογούνται από τα προϊστορικά έως και τα πρώτα χριστιανικά χρόνια. Από το σύνολο των, ανεκτίμητης αξίας, εκθεμάτων σημαντικότερη είναι η έκθεση των γλυπτών και η συλλογή χάλκινων αντικειμένων, που είναι η πλουσιότερη στον κόσμο και απαρτίζεται από όπλα, ειδώλια και άλλα αντικείμενα, ενώ ιδιαίτερα σημαντικά είναι και τα ευρήματα της μεγάλης πηλοπλαστικής.
Το κτηριακό συγκρότημα του Μουσείου αποτελείται από εκθεσιακούς, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους. Ο εκθεσιακός χώρος περιλαμβάνει τον προθάλαμο και δώδεκα αίθουσες, που όλες φιλοξενούν τη μόνιμη έκθεση ευρημάτων, προερχομένων από την ιερή Άλτι. Οι βοηθητικοί-λειτουργικοί χώροι για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών (αναψυκτήριο, χώροι υγιεινής κ.ά.) βρίσκονται στην ανατολική πτέρυγα του Μουσείου, ενώ το πωλητήριο λειτουργεί σε ξεχωριστό οικοδόμημα, ανάμεσα στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο.
Το Μουσείο διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους, που καταλαμβάνουν τμήμα της ανατολικής πτέρυγας και του υπογείου, καθώς και εργαστήρια συντήρησης πήλινων, χάλκινων, λίθινων αντικειμένων, ψηφιδωτών και μικροευρημάτων.

 

Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών μουσικών οργάνων και Παιχνιδιών

Βρίσκεται απέναντι από την κεντρική πλατεία του Κατακόλου, επί του κεντρικού δρόμου στο Κατάκολο στο κτίριο Λάτση δίπλα στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας και περιλαμβάνει 42 αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα και πλήθος αρχαιοελληνικών παιχνιδιών συνοδευμένα με λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα. Τα όργανα είναι πλήρως λειτουργικά και η κατασκευή τους βασίζεται στην αρχαία ελληνική γραμματεία και τις αγγειογραφικές απεικονίσεις. 
Μερικά από τα εκθέματά της είναι: το μονόχορδοο ελικώνας και το σύντονο του Πυθαγόρα, με τα οποία ο σπουδαίος φιλόσοφος μελέτησε τις μουσικές κλίμακες και απέδειξε τις μαθηματικές σχέσεις που τις καθορίζουν. Η λύρα του Ερμή, το πρώτο έγχορδο όργανο με ηχείο από καύκαλο χελώνας και δέρμα βοδιού, βραχίονες από κέρατα κατσίκας και χορδές από έντερα προβάτου. Η μεγαλοπρεπής κιθάρα του Απόλλωνα, ένα τεχνολογικά πολύπλοκο όργανο με εξισορροπητικά βάρη, έκκεντρα περιστρεφόμενες προεξοχές τεζαρίσματος και χαλάρωσης των χορδών, ελαστικό υποστηρικτικό μηχανισμό για κυματιστό ήχο και μια ρυθμιζόμενη γέφυρα αλλαγής των μουσικών φθόγγων. Η πανδούρα, ο πρόγονος όλων των σύγχρονων εγχόρδων με τάστα (όπως το λαούτο, το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς, κ.ά.).
Η ομηρική φόρμιγγα και η αρχαϊκή κιθάρα, η διονυσιακή βάρβιτος, η κιθάρα του Ορφέα, η πηκτίς της Σαπφώς, το τρίγωνο, η σαμβύκη, ο ελικών του Πτολεμαίου κ.ά. συμπληρώνουν τα έγχορδα αρχαιοελληνικά όργανα. Ο αυλός, ο δίαυλος, ο άσκαυλος, η σύριγξ του Πανός, η σάλπιγξ, το τύμπανο και το ρόπτρο, τα κύμβαλα, τα κρόταλα, το σείστρο, το κρουπέζιο, η ψιθύρα και το χαλκεόφωνο είναι μερικά από τα πνευστά και κρουστά . Τέλος η επιβλητική ύδραυλις του Κτησιβίου, το πρώτο παγκοσμίως πληκτροφόρο όργανο, δεσπόζει στο τέλος της έκθεσης, από την οποία οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν το τραγούδι του Σείκιλου, το αρχαιότερο πλήρως σωζόμενο αρχαιοελληνικό μουσικό κείμενο. 
Τηλέφωνο:
6942420157
E-mail:
kkotsanas@hotmail.com

 

Λαογραφικό Μουσείο Λαμπετίου

Βρίσκεται στην οδό Λαμπετίου στο ισόγειο του κτιρίου  του Πνευματικού κέντρου που ανήκει στην Μητρόπολη Ηλείας αλλά τα διαχειρίζεται η ενορία.
Η συλλογή του Μουσείου αποτελείται από πλήθος αντικειμένων των κατοίκων της περιοχής. Όλα έχουν παραχωρηθεί στο Μουσείο από κατοίκους του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η συγκέντρωσή τους ήταν πρωτοβουλία του εφημέριου του χωριού πατέρα Διονυσίου Μιχαλόπουλου και των μελών του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Κικήσιο» και στόχο έχει τη διάσωση των αντικειμένων αυτών και την έκθεσή τους  έτσι ώστε ο επισκέπτης να προσεγγίσει τον λαϊκό πολιτισμό του τόπου μας. Στην συλλογή εκτίθενται αγροτικά εργαλεία, έπιπλα, σκεύη και είδη οικιακής χρήσης, αργαλειοί, πλήθος υφαντών και εργόχειρα.
Τηλ.:
2621774063
Ιστοσελίδα:
labetifolkmuseum.blogspot.gr

 

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της κεντρικής πλατείας του Κατακόλου, απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πύργου. Η έκθεση ξαναζωντανεύει 300 εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού κόσμου (από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Πρόκειται για την εγκυρότερη και πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως.
Τηλ.: 6942420157
E-mail:
kkotsanas@hotmail.com
Ιστοσελίδα:
kotsanas.com

 

Λαογραφικό Μουσείο Ανδρίτσαινας

Στεγάζεται στο Αρχοντικό του Γεωργίου Κανελλοπούλου και ιδρύθηκε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Γυναικών Ανδρίτσαινας το 1981 που αναδιαμόρφωσε το πέτρινο κτίριο  του 1847, με τα ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά.
Το αρχοντικό αυτό κληροδότησε με διαθήκη της η τελευταία απόγονος της οικογένειας, Γαληνή Κανελλοπούλου, μαζί με τα ανεκτίμητης αξίας παλαιά παραδοσιακά έπιπλα και σκεύη, για τη στέγαση του Μουσείου, ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο με αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού και οικοσκευής παλαιών νοικοκυριών στους τρεις ορόφους του κτιρίου, συνολικού εμβαδού 500τ.μ.
Τα περισσότερα από τα 4.000 εκθέματα του Μουσείου προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από την Ανδρίτσαινα και καλύπτουν την χρονική περίοδο 1832-1932.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκεται και το μπαούλο του Φιλικού Παναγιώτη Αναγνωστόπουλου με τα ενδεικτικά «Π.Α.1832».
Στον πρώτο όροφο του αρχοντικού εκτίθεται ένα παραδοσιακό αστικό σπίτι του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα στην Ανδρίτσαινα.
Στον δεύτερο όροφο εκτίθεται η συλλογή ανδρικών και γυναικείων τοπικών ενδυμασιών.
Στις συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνονται επίσης εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου (συλλογή οικογένειας), εκκλησιαστικά σκεύη καθώς επίσης και σπάνια έγγραφα 18ου και 19ου αιώνα (προικοσύμφωνα, ξωφύλλια, δημόσια έγγραφα κ.λ.π), πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το 1850 και μετά πίνακες ζωγραφικής και λιθογραφίες.
Στους χώρους του Μουσείου περιλαμβάνεται και η αίθουσα προβολών και πολλαπλών χρήσεων η οποία αναδιαμορφώθηκε πρόσφατα με δωρεά του ιδρύματος Μιχελή.