Μουσείο Βασιλικών τάφων Αιγών

Βρίσκεται στην Βεργίνα. Στο μουσείο δημιουργήθηκε εργαστήριο για την συντήρηση των τοιχογραφιών που διακοσμούσαν τους τοίχους και των άλλων ευρημάτων που ανακαλύφθηκαν. Για την προστασία των βασιλικών τάφων κατασκευάστηκε το 1993 υπόγειο κτίριο που προστατεύει τα αρχαία μνημεία.
Το κτίσμα εξωτερικά έχει τη μορφή χωμάτινου τύμβου, ενώ στο εσωτερικό του εκτίθενται από το Νοέμβριο του 1997 οι θησαυροί που βρέθηκαν μέσα στους βασιλικούς τάφους.
Τηλ.:

23310 92347
Email:

vergina@culture.gr

 

Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας

Βρίσκεται στην οδό Ανοίξεως 47 στην Βέροια και φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Στις αποθήκες του μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός σημαντικών ευρημάτων και από τους προϊστορικούς χρόνους (π.χ. Νέα Νικομήδεια), αλλά και από την εποχή του Σιδήρου (Νεκροταφείο Τύμβων Βεργίνας). Στον κήπο του Μουσείου εκτίθεται μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές. Σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου είναι η επιγραφή με το "Γυμνασιαρχικό" Νόμο της Βέροιας (κανονιστικό κείμενο της λειτουργίας του Γυμνασίου της αρχαίας πόλης).
Το κτίριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες με εκθέματα. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία, όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου.

 

Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας

Βρίσκεται στην οδό Θωμαίδος 26 και στεγάζεται στον Μύλο του Μάρκου στη γειτονιά της διατηρητέας συνοικίας της Κυριώτισσας. Είναι ένα πρόσφατα ανακαινισμένο βιομηχανικό κτίριο των αρχών του αιώνα, το οποίο βρίσκεται.
Περιλαμβάνει τρεις ορόφους, συνολικού εμβαδού 720 τ.μ. ο καθένας. Το υλικό της μόνιμης έκθεσης περιλαμβάνει μέρος της πλούσιας συλλογής φορητών εικόνων, τοιχογραφίες από ναούς και κοσμικά κτίρια, ψηφιδωτά δάπεδα, χειρόγραφα, έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας, νομίσματα και ξυλόγλυπτα, ταφικά ευρήματα, αρχιτεκτονικά γλυπτά και μαρμάρινες επιγραφές.
Η Έκθεση του πρώτου ορόφου παρουσιάζει τα κύρια στοιχεία του βυζαντινού πολιτισμού. Κύριος άξονας της οργάνωσης του εκτιθέμενου υλικού είναι οι ποικίλες πολιτισμικές σχέσεις μεταξύ της Βέροιας και των μεγάλων κέντρων του βυζαντινού κόσμου, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Θεσσαλονίκη, αλλά και με τις πόλεις του εγγύτερου μακεδονικού χώρου.
Τηλ.:

23310 25847
E-mail:

11eba@culture.gr

 

Λαογραφικό Μουσείο Βέροιας

Βρίσκεται στην Βέροια στο αρχοντικό Σαράφογλου. Το κτίριο εκτείνεται γύρω από τη μεταβυζαντινή εκκλησίας της Παναγίας Βαλτεσσινής. Η κύρια είσοδος οδηγεί σε μία μεγάλη σκεπαστή αυλή, βοτσαλοστρωμένη με γεωμετρικά μοτίβα.
Η αρχική φάση του αρχοντικού ανάγεται στον 18ο αιώνα, με διαδοχικούς ιδιοκτήτες τους Α.Καμπουρονίκο, Γ.Πετρά και Κ. Σαράφογλου. Στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα μετατρέπεται σε πλούσια αστική κατοικία με πολυάριθμα δωμάτια και αξιόλογο εσωτερικό διάκοσμο, που αφαιρέθηκε κατά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο από αξιωματικούς της Αντάτ.

 

Λαογραφικό Μουσείο Βλάχων Νάουσας

Βρίσκεται στην οδό Σοφρωνίου 23, πολύ κοντά στην ιστορική γειτονιά «Πουλιάνα» και ιδρύθηκε το 1980 από τον σύλλογο Βλάχων Νάουσας. Μέσα από τα πλούσια εκθέματα του -αργαλειοί, ανέμες, φλοκάτες, αυθεντικές στολές κ.ά.- αναβιώνει η καθημερινή ζωή των Βλάχων.

 

Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νάουσας

Ανήκει στον Δημοτικό Πολιτιστικό Οργανισμό Νάουσας. Σκοπός του είναι η διαφύλαξη των κειμηλίων της πόλης και η μετάδοση της ιστορίας στις νεότερες γενιές.
Ξεκίνησε το 1959 ενώ το 1967 παραχωρήθηκε στο Λύκειο Ελληνίδων Νάουσας και το 1999 στεγάστηκε σε ένα από τα παλαιότερα κτίσματα της πόλης του 1842. Αγοράστηκε από το Δήμο το 1989 και απεκατεστάθη οικοδομικά το 1996.
Στον κήπο του είναι τοποθετημένες οι προτομές των ηρώων Αγγελή Γάτσου, αγωνιστή της επαναστάσεως του 1822 και του Κων/νου Μαζαράκη -καπετάν Ακρίτα- Μακεδονομάχου οπλαρχηγού του 1905.
Στο ισόγειο στημένος ο παραδοσιακός αργαλειός και όλα τα «ύπεργα» της Ναουσαίικης οικοτεχνίας.
Στον πρώτο όροφο, εκτίθενται αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Ναουσαίων τους περασμένους αιώνες. Σε άλλη αίθουσα δεσπόζουν ο Γιαννίτσαρος με τη Μπούλα της Νιάουστας και τα όργανα που συνοδεύουν το πανάρχαιο δρώμενο. Επίσης εκτίθενται χειροτεχνήματα υφαντικής, πλεκτικής, κεντήματος και ασημουργίας.
Στο δεύτερο όροφο, υπάρχουν κεντήματα του 19ου αιώνα, γυναικείες ενδυμασίες, καθώς και ανδρικές. Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα οικοσκευής από ξύλο, πηλό και χαλκό. Σε άλλη αίθουσα υπάρχει η τραπεζαρία του 1918 με τις αποδείξεις αγοράς της από το εξωτερικό. Στο τραπέζι εκτίθενται δύο έγγραφα: το ένα του 1825 με την υπογραφή του Ναυάρχου Μιαούλη επί της ναυαρχίδας «Θεμιστοκλής» και το άλλο του 1834 με την υπογραφή του Βασιλέως της Ελλάδος Όθωνος.
Σε άλλη αίθουσα περιλαμβάνεται το ιστορικό κομμάτι του μουσείου όπως σειρά όπλων από τον 18ο αιώνα έως και τον 1ο παγκόσμιο πόλεμο. Σε ειδική προθήκη, το ξίφος και το πιστόλι του στρατηγού Γεωργίου Γονατά, που ελευθέρωσε το 1912 τη Μακεδονία.
Σε άλλες προθήκες εκτίθεται οπλισμός του Αλή Μπέη, Τούρκου πολέμαρχου που σκοτώθηκε στην πολιορκία της Νάουσας το 1822.
Σε αντίστοιχη επιτραπέζια προθήκη προβάλλονται ενδυμασία και οπλισμός του Καρατάσιου, του εθνικού οπλαρχηγού.  Επίσης υπάρχουν όπλα και κοσμήματα καπεταναίων και γιανιτσαραίων της πόλης που φορέθηκαν όλα τον 18ο και 19ο αιώνα.