Ο Τάφος του Ομήρου

Βρίσκεται στον λόφο του Ψαθόπυργου στην βόρεια Ίο πάνω από τον όρμο Πλακωτό. Η ύπαρξη του τάφου του Ομήρου στο νησί οφείλεται στις αναφορές των αρχαίων ιστορικών και περιηγητών.
Στην άποψη αυτή συνηγορεί η παράδοση που θέλει την μητέρα του Ομήρου να έχει γεννηθεί στο νησί, ένα αρχαίο νόμισμα με τον Όμηρο και ένας μήνας του αρχαίου ημερολογiου της Ίου με το όνομα του ποιητή, που το αναφέρει μια επιγραφή. Οι αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι πρόκειται για πύργο της ελληνιστικής περιόδου.

 

Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης

Είναι ένα ανοικτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Peter Haupt, ο οποίος εκτός από καθηγητής αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου του Βερολίνου, ήταν και επίτιμος δημότης της Ίου.
Ως πρότυπα χρησιμοποιήθηκαν αρχαία θέατρα του ελληνικού χώρου και της Κάτω Ιταλίας. Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" μπορεί να φιλοξενήσει 1100 θεατές στις κερκίδες του, οι οποίες είναι μαρμάρινες.
Στο θέατρο έχει χρησιμοποιηθεί ντόπια πέτρα. Η ορχήστρα του θεάτρου έχει διάμετρο 12 μέτρων. Ο προσανατολισμός των κερκίδων προς τον νοτιά προσφέρει μια θέα στο Αιγαίο και προστατεύει τους θεατές από τους καλοκαιρινούς βόρειους ανέμους που φυσάνε στο νησί.

 

Οι Μύλοι της Ίου

Βρίσκονται στο δεξί τμήμα της χώρας της Ίου, στην πλατεία της Άνοιξης σε ένα σημείο που φυσάει πολύ. Δεν σώζονται όλοι στην αρχική μορφή τους.
Υπάρχουν επίσης τρείς από τους 12 συνολικά μύλους - οι δύο σε εξαιρετική κατάσταση - δίπλα στον δρόμο που πηγαίνει από την Χώρα στο ύψωμα αριστερά σας.

 

Παλαιόκαστρο

Βρίσκεται στην δυτική πλευρά της Ίου σε ένα ύψωμα στις ακτές του νησιού, στον δρόμο προς την Ψάθη και έχει θέα προς την Πάρο, την Νάξο, την Αμοργό και τις μικρές Κυκλάδες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το κάστρο το έχτισαν οι βυζαντινοί και το χρησιμοποίησαν για την επιτήρηση των θαλάσσιων δρόμων που οδηγούσαν στην Κρήτη.
Στο Παλαιόκαστρο της Ίου θα δείτε αρκετά τμήματα από τα τείχη, ερείπια από τα κτίσματα στο εσωτερικό του κάστρου και την εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας.

 

Παναγία η Γκρεμνιώτισσα

Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας δεσπόζει στην Χώρα της Ίου και με τους δύο χαρακτηριστικούς φοίνικες στο προαύλιο της. Από την Παναγία την Γκρεμνιώτισσα η θέα είναι υπέροχη.
Το ιστορικό της εκκλησίας λέει ότι κάτοικοι της Ίου βρήκαν την εικόνα στα βράχια της παραλίας του Μυλοπότα. Έφτασε εκεί από την Κρήτη όπου την είχαν ρίξει στη θάλασσα κρητικοί για να γλυτώσει από τους τούρκους. Οι Νιώτες ευσεβείς όπως ήταν, αποφάσισαν από την πρώτη στιγμή να χτίσουν μια εκκλησία για να φιλοξενήσει την εικόνα και να αποτελέσει τόπο προσκυνήματος.
Όμως οι προσπάθειες τους να χτίσουν έναν ναό κοντά στην σημερινή μητρόπολη της Ίου απέβησαν άκαρπες καθώς ο ναός κάθε πρωί βρίσκονταν γκρεμισμένος και η εικόνα στέκονταν στην σημερινή θέση της εκκλησίας πάνω σο γκρεμό να αντικρύζει προς τον νοτιά την Κρήτη από όπου ξεκίνησε το ταξίδι της. Έτσι χτίστηκε η σημερινή Παναγία η Γκρεμνιώτισσα.