Αρχαιολογικό Μουσείο

Στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του Eπαρχείου, κτιριακό συγκρότημα της περιόδου της Ιταλοκρατίας.
Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται χρονολογικό-ιστορικό διάγράμμα και προβολή διαφανειών με τα μνημεία του νησιού. Η ενότητα των προϊστορικών χρόνων περιλαμβάνει λίγα ευρήματα νεολιθικής εποχής (λεπίδες οψιανού, όστρακα και εκμαγείο λίθινου ειδωλίου γυναικείας θεότητας, σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο), ευρήματα από μινωική αγροικία στη νότια Κάρπαθο, ευρήματα από πρόσφατη ανασκαφή στο μινωικό /μυκηναϊκό οικισμό των Πηγαδίων, στην οποία αποκαλύφθηκαν τρεις κεραμικοί κλίβανοι.
Στην δεύτερη ενότητα, των ιστορικών χρόνων, τα εκθέματα κατανέμονται γεωγραφικά στις τρεις αρχαίες πόλεις του νησιού, την Κάρπαθο (πιθανώς στο σημερινό Απέρι), την Αρκέσεια και την Βρυκούντα, και στο Ποτίδαιον, τα σημερινά Πηγάδια, επίνειο και εδαφικό εξάρτημα κατά τους ελληνιστικούς χρόνους της πόλεως Καρπάθου. Τα εκθέματα (κυρίως αγγεία ελληνιστικών χρόνων, τμήματα γεωμετρικών αγγείων και ταφικό σύνολο κλασικών χρόνων από το Απέρι, λίγα γλυπτά από το Πηγάδια, μακέτα της δεξαμενής στα Ριά του Λευκού) συνοδεύονται από κείμενα που αναφέρονται στην ιστορία του νησιού, την τοπογραφία των αρχαίων πόλεων, καθώς και σε σημαντικές ιστορικές επιγραφές της Καρπάθου.
Η τελευταία ενότητα περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά ευρήματα από τις παλαιοχριστιανικές βασιλικές και οικισμούς της Καρπάθου (αγγεία, αμφορείς, νομίσματα, αρχιτεκτονικά μέλη, προβολή διαφανειών με ψηφιδωτά δάπεδα), με τη βοήθεια των οποίων τονίζεται η οικονομική και καλλιτεχνική άνθηση του νησιού αυτή την περίοδο. Αναφορά στη βυζαντινή Κάρπαθο γίνεται με προβολή των σπάνιων ανεικονικών εκκλησιών της Ολύμπου (8ος-9ος αι.) και με την έκθεση, σε τεχνητή κόγχη, αποτοιχισμένης τοιχογραφίας με παράσταση Δέησης του 13ου αι.

Περίοδοι εκθεμάτων:
Νεότερη Νεολιθική, 5300-4500 π.Χ.
Εποχή του Χαλκού, 3200-1050 π.Χ.
Αρχαίοι ιστορικοί χρόνοι, 1050 π.Χ. - 324 μ.Χ.
Βυζαντινή περίοδος, 324-1453 μ.Χ.
Ενετική περίοδος στην Κρήτη, 1204-1669
Ώρες Λειτουργίας:
Χειμερινό:
Κλειστό
Θερινό:
09:00-15:00
Εισιτήρια:
Ολόκληρο: €5, Μειωμένο: €3
Ενιαίο Εισιτήριο: Ολόκληρο: €5, Μειωμένο: €3
Τηλ.:
2245023441
Fax:
2245023441

 

Λαογραφικό Μουσείο Όθους

Βρίσκεται στο Όθος της Καρπάθου. Εκεί απεικονίζεται η ζωή των κατοίκων της Καρπάθου μέσα από τα εκθέματα του μουσείου το οποίο έχει μετατραπεί σε μια τυπική αγροτική κατοικία στο Όθος όπως ήταν στο παρελθόν. Θα δείτε επίσης είδη της καθημερινής οικιακής και αγροτικής ζωής καθώς και είδη λαϊκής τέχνης, όπως κεραμικά, υφαντά και μουσικά παραδοσιακά όργανα. Το παραδοσιακό σπίτι της Καρπάθου, διαιρούνταν σε ένα χαμηλότερο τμήμα, τον πάτο, όπου βρίσκονταν ξύλινος καναπές και χαμηλό τραπέζι για το φαγητό (που ονομάζεται σοφράς), και σε ένα υπερυψωμένο ξύλινο πατάρι στο πίσω μέρος του, τον σουφά, όπου κοιμόταν σε στρώματα όλη η οικογένεια. Χειροποίητα κεντήματα και κιλίμια στόλιζαν τα κάγκελα του σουφά, από το οποία το πιο περίτεχνο, η στυλομαντήλα, κάλυπτε το στύλο, ξύλινο κατακόρυφο δοκάρι στο μέσο του δωματίου, συμβολικό και πραγματικό στήριγμα του σπιτιού. Πολυάριθμα πιάτα και γυαλικά, τοποθετημένα σε ξύλινα ράφια γύρω από τους τοίχους, συμπλήρωναν τον διάκοσμο.
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 10:00-13:00

 

Λαογραφικό Μουσείο Καρπάθου

Βρίσκεται στο χωριό Μενέτες. Εκεί εκτίθενται συλλογές από αρχαιολογικά ευρήματα, αγγεία κι γλυπτά.

 

Μουσείο Αρκάσας

Είναι μουσείο με ιστορικά, λαογραφικά και εκκλησιστικά εκθέματα.

 

Αγροτικό Μουσείο Πυλών

Βρίσκεται στο χωριό Πύλες. Το υπαίθριο λαογραφικό μουσείο αποτελείται από πέτρινους στάβλους, κατοικία, ανεμόμυλο, αλώνι, πατητήρι και φούρνο. Είναι το μοναδικό γεωργικό μουσείο και δεν υπάρχει όχι μόνο σε άλλη περιοχή της Καρπάθου αλλά και στα περισσότερα ελληνικά νησιά.. Οι επισκέπτες του μουσείου μπορούν να γνωρίσουν το φυσικό και πολύ φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο ζωής στην ύπαιθρο της Καρπάθου.