Αρχαιολογικό Μουσείο

Βρίσκεται στην πρωτεύουσα του νησιού, το Χωριό απέναντι από το Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας Οδηγήτριας.
Στεγάζεται σε παραδοσιακό, διώροφο οίκημα, εντός του παραδοσιακού οικισμού από τα παλαιότερα του Χωριού και άρχισε να λειτουργεί το 2006.
Στο υπέρθυρο της εισόδου του ισογείου υπάρχει χαραγμένη η χρονολογία 1846. Η καθοριστική εγκατάλειψη της οικίας, όπως λέγεται στο νησί, άρχισε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ωστόσο το ισόγειο χρησιμοποιήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ΄60 ως μαγαζί-καφενείο.

Η μόνιμη έκθεσή του περιλαμβάνει ευρήματα κυρίως από τις ανασκαφές στο νεκροταφείο της αρχαίας πόλης της Κιμώλου στη θέση "Ελληνικά", αλλά και από ανακαλύψεις από διάφορες θέσεις του νησιού, τα οποία καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από την Προϊστορική Εποχή έως την Ύστερη Αρχαιότητα.
Στον όροφο, έκτασης 85 τ.μ., όπου οδηγεί στενή λίθινη σκάλα, βρίσκονται οι δύο αίθουσες στις οποίες αναπτύσσεται η έκθεση των αρχαίων (αίθουσες Ι και ΙΙ με μικρό χώρο υποδοχής) καθώς και μικρή αίθουσα προβολής.
Στον 1ο όροφο παρουσιάζεται η αρχαία ιστορία της Κιμώλου ξεκινώντας από την Ύστερη Νεολιθική εποχή με εκθέματα, κείμενα και προβολή ταινίας, ενώ εντυπωσιακή είναι η αναπαράσταση, κάτω από διάφανο δάπεδο, αρχαίας ταφής, όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή της.

 

Λαογραφικό μουσείο

Στεγάζεται σε διώροφο, παραδοσιακό οίκημα του Κάστρου της Κιμώλου που βρίσκεται στην «Πάνω Πόρτα».
Στο ισόγειο τα εκθέματα παρουσιάζονται κατά ενότητες στη μεγάλη αίθουσα, ενώ στη μικρότερη υπάρχουν κρεβαταριές και όλα τα σχετικά εργαλεία που έχουν σχέση με την υφαντουργία.
Στον 1ο όροφο αποκατασταθεί η αρχική διαρρύθμιση του σπιτιού, που υπήρξε το πατρογονικό του ιδρυτή του Μουσείου, γιατρού κ. Μανώλη Χριστουλάκη, με τα αυθεντικά έπιπλα της μητέρας του και προσφορές Κιμωλιατών, ενώ ο διάδρομος έχει διαρρυθμιστεί σε ναυτική γωνία.

Σε μία βιτρίνα εκτίθενται πιάτα, παλαιάς εποχής και δοχεία από πορσελάνη.
Το «Λαογραφικό» ολοκληρώθηκε με προσωπική εργασία του Ιδρυτή του και με τη συνεργασία ορισμένων συμπατριωτών του.