Παραλίες με Γαλάζιες Σημαίες 2019

Δημος Μονεμβασιας

Νεάπολη
Αρχάγγελος
Πλύτρα / Παχιάμμος
Τηγάνια
Μονεμβασιά
Πορί
Μεγάλη Άμμος

 

Δημος Ανατολικης Μανης

Σκουτάρι
Μαυροβούνι 2
Γύθειο 2 / Σελινίτσα

 

Υπόλοιπες παραλίες

 

Όρμος Γνώστη

Βρίσκεται δίπλα στο χωριό Άγιος Νικόλαος στην Έξω Μάνη. Είναι ένας όρμος επάνω στα βράχια με πανέμορφα γαλαζοπράσινα νερά. Φτάνοντας συναντούμε μια πλατφόρμα ανάμεσα στα βράχια, στην άκρη της οποίας υπάρχει ένα σημείο με σκαλοπάτια κατάλληλο για βουτιές στα νερά του όρμου.
Για πολλούς είναι το ιδανικό μέρος για βουτιές και παιχνίδια. Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό του Αγίου Νικολάου.

 

Διρός

Βρίσκεται σε απόσταση 3 χλμ από το χωριό Πύργος Διρού στο Οίτυλο της Μέσα Μάνης στον ομώνυμο όρμο με τα  σπήλαια Γλυφάδα (ή Βλυχάδα), Καταφύγιο και Αλεπότρυπα.
Μπροστά από το σπήλαιο της Αλεπότρυπας βρίσκονται δύο όμορφες παραλίες. Μία μικρή βοτσαλωτή με φυσική σκίαση από τους φοίνικες που υπάρχουν σε μικρή απόσταση και μία μεγαλύτερη ακριβώς δίπλα. Οι δύο αυτές παραλίες έχουν γαλάζια ζεστά νερά και χοντρό λευκό βότσαλο.
Η πρόσβαση στην μικρή παραλία γίνεται ακολουθώντας το  δρόμο που οδηγεί στα σπήλαια ενώ για την μεγαλύτερη ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο και στρίβουμε νωρίτερα σε ένα δρομάκι δεξιά. Μπορεί επίσης κάποιος να πάει από τη μία παραλία στην άλλη κολυμπώντας μια μικρή απόσταση γύρω από τον βράχο.

 

Μαρμάρι

Βρίσκεται σε απόσταση 37 χλμ νότια από την Αρεόπολη, στην Ταινάρια περιοχή. Είναι η μοναδική αμμουδερή παραλία της Μέσα Μάνης.
Αποτελεί μαζί με την παραλία του Πόρτο Κάγιο τους 2 λιμένες που δημιουργούν τον ισθμό της χερσονησίδας του Ταινάρου.
Η παραλία έχει γαλαζοπράσινα ρηχά νερά και ψιλή χρυσαφένια άμμο Πίσω από τη μεγάλη παραλία, που είναι η πιο γνωστή, υπάρχει άλλη μια ίδια παραλία. Δεν έχει οδική πρόσβαση, αλλά μπορεί να την επισκεφθεί κανείς με 10 λεπτά περπάτημα από το χωριό. Διαθέτει και αυτή αμμουδιά και δεν την πιάνει το κύμα όσο την μεγάλη αλλά έχει πιο βαθιά νερά. Η πρόσβαση είναι μετά την Βάθεια στο δρόμο προς το ακρωτήριο Ταίναρο, στο δεξί μας χέρι.

 

Αγία Βαρβάρα

Βρίσκεται 19 χλμ. από το Γύθειο ακολουθώντας το δρόμο για Μέσα Μάνη, κοντά στο χωριό Σκουτάρι.
Έχει ψιλή χρυσαφένια άμμο με μικρά βότσαλα και κρυστάλλινα γαλαζοπράσινα νερά. Η παραλία έχει πάρει το όνομα της από την ομώνυμη βυζαντινή εκκλησία που είναι χτισμένη κοντά στην αμμουδιά.
Το εκκλησάκι εχει χτιστεί τον 12º αιώνα και σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο πειρατές είχαν κατέβει στην ακρογιαλιά της Αγίας Βαρβάρας και είχαν κρύψει τον θησαυρό τους κάτω από τον ναό. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται στρίβοντας αριστερά ερχόμενος από Γύθειο.

 

Παραλία της Καλόγριας (Στούπα) ή του Ζορμπά

Βρίσκεται 42 χλμ απο την Καλαμάτα, στην περιοχή του Λεύκτρου. Είναι μία από τις 3 παραλίες που διαθέτει η Στούπα (Καλόγρια, Στούπα, Χαλικούρα).  Είναι από τις πιο γνωστές οργανωμένες παραλίες της Μάνης και τουριστικά θεωρείτα η πιο ανεπτυγμένη. Τους θερινούς μήνες αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.
Έχει άνετη φαρδιά αμμουδιά από ψιλή χρυσή άμμο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Στη μια άκρη της παραλίας υπάρχουν πηγαία νερά από τον ποταμό Δράκο, στα οποία η παραλία χρωστάει το χρώμα και την καθαρότητα των νερών της. Η θάλασσα της έχει αβαθή νερά και είναι αμμώδης στον πάτο.
Στην ακρογιαλιά της Καλόγριας έζησε για 2 χρόνια (1917-1918) ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον Αλέξη Ζορμπά. Τα συμβάντα που περιγράφονται στο βιβλίο, έγιναν στη Μάνη και όχι στην Κρήτη. Το 1917 ο Καζαντζάκης αγόρασε το λιγνητορυχείο της Πραστοβάς, ακριβώς πάνω από την παραλία της Καλόγριας και διόρισε τον Ζορμπά ως αρχιεργάτη.
Στο βόρειο άκρο της ακρογιαλιάς βρίσκεται το σπίτι που έμενε με τον Ζορμπά ο συγγραφέας, ενώ στο νότιο άκρο, πολύ κοντά από την αμμουδιά υπάρχει η σπηλιά του Καζαντζάκη, όπου έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει. Την σπηλιά μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα.

 

Φονέας

Βρίσκεται λίγο έξω από την Καρδαμύλη στο δρόμο προς Αρεόπολη. Θεωρείται από τις πιο άγνωστες παραλίες της περιοχής. Εκεί καταλήγει και το ομώνυμο φαράγγι.
Βρίσκετε πάνω σε μια απότομη στροφή, όπου υπάρχει μια γέφυρα με κίτρινα κάγκελα.
Η παραλία έχει λευκό βότσαλο, γαλαζοπράσινα βαθιά νερά ενώ ο μεγάλος βράχος που υπάρχει στη μέση της παραλίας δημιουργεί φυσική σκιά και είναι ιδανικός για σκαρφάλωμα και βουτιές στο νερό.

Η παραλία είναι οργανωμένη ενώ υπάρχει και μια καντίνα. Η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μέσω ενός μικρού χωμάτινου δρόμου ανάμεσα σε δέντρα και ενός ασφαλτοστρωμένου που οδηγεί σε έναν χώρο στάθμευσης.

 

Ακόμα υπάρχουν οι παραλίες

 

Σίμος

 

Αμπελάκια

 

Σκουτάρι

 

Μέζαπος

 

Κότρωνας

 

Βαθύ

 

Μαυροβούνι

 

Χαραχιά

 

Πούντα

 

Παναγία (Κάτω Νησί)

 

Παναγία Βοιών

 

Μεγάλη άμμος