Αρχαιολογικός χώρος στο Παρθένι

Βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο και ήταν αφιερωμένος στην θεά του κυνηγιού την Άρτεμη ο οποίος χρονολογείται στους ελληνιστικούς χρόνους. Σήμερα υπάρχουν τα ερείπια του ναού του Αγίου Γεωργίου ο οποίος είναι κτισμένος πάνω στα ερείπια του αρχαίου αυτού ναού νοτιότερα του σημερινού οικισμού Παρθένι. Όμως δεν είναι δυνατόν να έχουμε περισσότερες πληροφορίες καθώς δίπλα από τον αρχαιολογικό χώρο κατασκευάστηκε το αεροδρόμιο της Λέρου.

 

Παλαιόκαστρο

Βρίσκεται πάνω από τον παραθαλάσσιο οικισμό του Ξηρόκαμπου και σε ύψος 70 μέτρων. Λέγεται και «Κάστρο των Λεπίδων». Είναι το παλαιότερο κάστρο της Λέρου. Στο εξωτερικό περιτείχεισμα από Κυκλώπεια τείχη σώζονται τα θεμέλια των οσπηίων ή κελιών των 180 μικρών κελιών στα οποία κατοικούσαν αρχικά οι φρουροί και στη συνέχεια οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για να πρoφυλαχθούν από διάφορες επιδρομές. Στο ίδιο σημείο υπήρχε ακρόπολη που χρονολογείται από το 2500 π.Χ. την πρωτοχριστιανική περίοδο υπήρχε μεγάλη βασιλική ενώ στην θέση της σήμερα έχει οικοδομηθεί ξωκλήσι αφιερωμένο στην Παναγία.

 

Άγιος Ισίδωρος

Βρίσκεται στην παραλία Κόκαλλη στο βόρειο άκρο του όρμου της Γούρνας σε βράχο 50 μέτρων από την ακτή που συνδέεται με αυτή μέσω μιας τσιμεντένιας προβλήτας δίπλα στο παλιό βουλιαγμένο λιμανάκι. Στο βυθό της θάλασσας υπάρχουν ερείπια από αρχαία κτίσματα.