Ενετικό ιπποτικό κάστρο

Βρίσκεται στο Μανδράκι στο πιο ψηλό σημείο της πόλης. Το Ενετικό Ιπποτικό Κάστρο της Νισύρου χρονολογείται το 1315 μ.Χ. Το κάστρο χτίστηκε από τους ιππότες του Αγίου Ιωάννη ως ενθύμιο του περάσματος τους από το νησί. Μέσα στο κάστρο βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής, το οποίο χτίστηκε γύρω στο 1600.
Από την κλασική αρχαιότητα σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση το Παλαιόκαστρο, η ακρόπολη της Αρχαίας πόλης του Μανδρακίου. Το Παλαιόκαστρο είναι κατασκευασμένο αποκλειστικά από βασαλτικό ανδεσίτη, ένα από τα πιο σκληρά πετρώματα στον κόσμο.
Το συνολικό μήκος της οχύρωσης είναι πολύ μεγάλο. Έχει εμβαδόν 130 στρεμμάτων, με συνολική περίμετρο 2 χιλιόμετρα, ενώ το βάρος κάποιων από τις πέτρες που αποτελούν το τείχος, φθάνει τους 3,5 τόνους. Άλλα Ιπποτικά Κάστρα είναι:
Του Εμπορειού, μέσα στο οποίο υπάρχει η βυζαντινή εκκλησία του Ταξιάρχη
, με σημαντικής αξίας τοιχογραφίες, των Νικειών, υπολείμματα του οποίου βρίσκουμε στο ψηλότερο σημείο του οικισμού Στους Πάλους υπάρχουν τα Αρχαία ρωμαϊκά Λουτρά και μέσα σε αυτά βρίσκεται χτισμένο το εκκλησάκι της Παναγίας της Θερμιανής.

 

Ηφαίστειο

Βρίσκεται στο χωριό Νικειά. Το ηφαίστειο της Νισύρου συγκαταλέγεται μαζί με τα Μέθανα, τη Μήλο και τη Σαντορίνη στα ενεργά ηφαίστεια της χώρας μας. Όλα αυτά βρίσκονται σ’ ένα νοητό τόξο το οποίο ξεκινά από την Κόρινθο και καταλήγει στη Νίσυρο. Η περιοχή αυτή ονομάζεται "ενεργό ηφαιστειακό τόξο του νότιου Αιγαίου".
Έχει συνολικά πέντε κρατήρες με μεγαλύτερο τον "Στέφανο", διαμέτρου 260 μέτρων και βάθους 30 μέτρων. Οι πέντε κρατήρες του ηφαιστείου σχηματίζουν το οροπέδιο του Λακκίου, το οποίο δημιουργήθηκε από την έκρηξη του ηφαιστείου το 1552. Ο τελευταίος κρατήρας του ηφαιστείου, ο “Μικρός Πολυβώτης”, δημιουργήθηκε το 1887, όταν σημειώθηκε και η τελευταία  έκρηξη του ηφαιστείου. Το ηφαίστειο της Νισύρου θεωρείται ενεργό και επισκέψιμο από τουρίστες και επιστήμονες. Αν έχετε σκοπό να κατεβείτε στον πυθμένα του ηφαιστείου είναι υποχρεωτικό το κλειστό παπούτσι.