Παραλίες με γαλάζιες σημαίες 2017

Δημος Τηνου

Αγ. Φωκάς / Μαραθιά

 

Υπόλοιπες παραλίες

 

Άγ. Φωκάς

Πρόκειται για τη µεγαλύτερη παραλία με μήκος 3 χλμ., και µια από τις οµορφότερες του νησιού. Απέχει 2 χλμ. από τη Χώρα. Είναι οργανωμένη, ενώ πεύκα και δέντρα προσφέρουν τη σκιά τους κατά µήκος της ακτής. Έχει εστιατόρια, καφετέριες, ενοικιαζόµενα δωµάτια, οµπρέλες και ξαπλώστρες, αλλά και beach bar µε θαλάσσια σπορ. Το κάµπινγκ και το ελικοδρόµιο του νησιού βρίσκονται εδώ. Ο Άγιος Φωκάς είναι ιδανικός για κολύµπι, τζόκινγκ αλλά και περίπατο ως τον αρχαίο βράχο του Βρυοκάστρου µε θέα τη Δήλο. 

 

Σταυρός

Βρίσκεται σε µικρή απόσταση δυτικά της Χώρας και είναι το παλιό λιµανάκι του Σταυρού. Είναι µικρή παραλία και ιδανική κυρίως για απογευµατινό κολύµπι, αφού το ηλιοβασίλεµα από εδώ είναι εκπληκτικό. Εδώ υπάρχει το µικρό οµώνυµο εκκλησάκι. Όσο για ταβέρνες, εστιατόρια και cafe-bars, εκτείνονται κατά μήκος του παραλιακού δρόμου.

 

Άγ. Μάρκος

Βρίσκεται δίπλα στο Σταυρό στο ομώνυμο µικρό εκκλησάκι που δεσπόζει στο βράχο που κρύβει κάτω του τη µικρή παραλία. Όταν φυσά βοριάς, ο Άγ. Μάρκος γίνεται καταφύγιο και ιδανική λύση για τους λουοµένους.

 

Κιόνια

Βρίσκεται 3 χλμ. από τη Χώρα και είναι ιδανική για κολύμπι με φόντο το ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στον αρχαιολογικό χώρο των Κιονίων. Αµέσως µετά τον Άγιο Μάρκο συναντούµε τα Κιόνια µε τα Τσαµπιά στην αρχή τους, που οφείλουν το όνοµά τους στον οµώνυµο ιστορικό ποταµό Σαµπιά που εκβάλλει εδώ. Στο δρόμο για Κιόνια θα βρεις, επίσης, τις γειτονικές, απάνεμες ακρογιαλιές του Αγίου Μάρκου και του Σταυρού.
Υπάρχουν πολλές ταβέρνες και ενοικιαζόµενα δωµάτια που ικανοποιούν τους επισκέπτες. Μετά τα Κιόνια υπάρχουν διαδοχικά ακρογιάλια µε οµορφότερο το τελευταίο της Πλατιάς Άµµου ή του Γερµανού.

 

Άγ. Σώστης

Βρίσκεται 5 χλμ ανατολικά της Χώρας. Υπάρχει µια σειρά από δηµοφιλείς αµµώδεις παραλίες, και πρώτη αυτή του Αγίου Σώστη στο ομώνυμο εκκλησάκι που χρονολογείται το 19ο αιώνα και δεσπόζει πάνω στο βράχο με θέα την Μύκονο. Η παραλία έχει δέντρα για σκιά και µώλο ιδανικό για βουτιές προσελκύει από οικογένειες έως µοναχικούς τουρίστες. 

 

Λαούτι ή Σκυλαντάρ

Η παραλία αυτή µαζί µε της Αγίας Κυριακής συνδυάζει την καθαρή θάλασσα µε την ωραία αµµουδιά και είναι κατάλληλη όχι µόνο για ηλιοθεραπεία, αλλά και για σπορ. Στην παραλία υπάρχουν καφετέριες και ταβέρνες.

 

Άγ. Ιωάννης Πόρτο

Βρίσκεται 6 χλμ. από την Χώρα και είναι ανατολικότερα της παραλίας της Αγίας Κυριακής. Παλαιότερα υπήρξε και λιµάνι της Τήνου. Πρόκειται για µια από τις δηµοφιλέστερες και πολυσύχναστες παραλίες του νησιού στον οµώνυµο ανεπτυγµένο οικισµό. Η ρηχή θάλασσα, τα σκιερά δέντρα και το γραφικό εκκλησάκι στην άκρη της παραλίας καθιστούν αυτήν ιδανικό προορισµό. Υπάρχουν καφέ-µπαρ και οµπρέλες για τους λουοµένους.

 

Παχιά Άμμος

Βρίσκεται 10 χλμ. από τη Χώρα. Έχει γαλαζοπράσινα νερά που «δένουν» µε παχιά χρυσή αµµουδιά και έναν αµµόλοφο που θυµίζει έρηµο. Εκτός από απολαυστικό κολύµπι, η τοποθεσία προσφέρεται για παιχνίδια µε την άµµο και άλλα σπορ. 

 

Λυχναφτιά

Βρίσκεται 5 χλμ. από την Χώρας, στο δρόµο του Τριαντάρου - Δυο Χωριών στη διασταύρωση προς την παραλία της Λυχναφτιάς. Πρόκειται για µια ξεχωριστή ακρογιαλιά µε άµµο, βότσαλα και πολλά δέντρα για σκιά. Τα βράχια στην άκρη της προσφέρουν σκιά και σχηµατίζουν φυσικές κοιλότητες. Τα πράσινα νερά είναι πάντα δροσερά και η Μύκονος φαίνεται σε πολύ κοντινή απόσταση. 

 

Σάντα Μαργαρίτα

Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Τήνου, μετά το χωριό Ποταµιά. Είναι µία ήσυχη αµµουδερή παραλία που οφείλει το όνοµά της στο οµώνυµο καθολικό εξωκλήσι της περιοχής. Το ότι δε συγκεντρώνει πολύ κόσµο την καθιστά πρώτη επιλογή σε όσους είναι µοναχικοί και αγαπούν τη γαλήνη.  Η πρόσβαση γίνεται και με καίκι.

 

Λιβάδα

Μπορείτε να πάτε συνεχίζοντας το δρόµο Στενής - Μυρσίνης. Έχει μαγικό  φυσικό τοπίο, καθώς, εκτός από το ποτάµι που εκβάλλει εδώ και τις λιµνούλες που σχηµατίζονται, τα πελώρια βράχια έχουν λάβει κάθε φανταστικό σχήµα από τον αέρα και τα κύµατα. Η περιοχή είναι ιδανική για εξερεύνηση, αφού ο περιηγητής µπορεί να περπατήσει στη ρεµατιά, δίπλα στο ποτάµι και στις βελανιδιές. Στην παραλία υπάρχει και ταβερνάκι.

 

Κολυμπήθρα

Βρίσκεται στο βορειότερο σημείο της Τήνου, 25 λεπτά από τη Χώρα. Είναι γνωστή και ως Μικρή & Μεγάλη Άμμος. Ουσιαστικά χωρίζεται στα δύο, με το μεν μεγαλύτερο τμήμα της να «αφήνεται» στο βοριά και το μικρότερο, ωστόσο προστατευμένο από τους ανέμους κολπάκι να έρχεται πρώτο σε προτιμήσεις ενώ το Δρακονήσι να δεσπόζει στο µέσο του κόλπου. Το µέρος έχει χαρακτηριστεί βιότοπος, αφού από εδώ περνούν διάφορα σπάνια είδη πτηνών. Η µεγαλύτερη ακρογιαλιά είναι ήσυχη, καθώς δε συνωστίζεται πολύς κόσµος, αλλά και λόγω των ρευµάτων που δηµιουργούνται µε το Βοριά. ∆ίπλα της υπάρχει λιµνούλα µε πάπιες και άλλα είδη ζώων. Η δεύτερη παραλία είναι απάνεµη, βαθαίνοντας απότοµα, ιδανική για σπορ στην άµµο, µε ξαπλώστρες και οµπρέλες. Οι ψαροταβέρνες πάνω στο κύµα αλλά και πάνω από την παραλία προσφέρουν φιλοξενία στους λουοµένους. Στο µέρος αυτό βρίσκονται και οι παλιές κατασκηνώσεις των Ουρσουλινών, της Λεοντείου σήµερα. 

 

Άγ. Ρωμανός

Βρίσκεται 11 χλμ. από τη Χώρα, στο νότιο τµήµα του νησιού µε µικρό οικισµό και θέα στη Σύρο. Πρόκειται για µεγάλη παραλία µε άµµο και σκιερά δέντρα. Στην άκρη της υπάρχει µικρό λιµανάκι µε το οµώνυµο εκκλησάκι και μια ταβέρνα. ∆υτικά του Αγ. Ρωµανού φαίνεται η πανέµορφη ερηµική παραλία της Απηγανιάς µε τα καταπράσινα νερά. Για να πάει κανείς εκεί πρέπει να κατηφορίσει ένα παλιό µονοπάτι.

 

Άγ. Πέτρος

Αποτελεί την πρώτη από τις τρεις παραλίες του χωριού Καρδιανή (µαζί µε τα Καλύβια και τον Όρµο Γιαννάκη). Στη µέση υπάρχει το οµώνυµο καθολικό εκκλησάκι (χτισµένο τον 16ο αιώνα) πάνω σε βράχο που χωρίζει την ακρογιαλιά σε δυο µέρη. Εδώ στις 30/09/1944 χτυπήθηκαν γερµανικά αποβατικά πλοία. Δεν είναι οργανωμένη παραλία.

 

Όρμος Γιαννάκη

Βρίσκεται στο ήσυχο λιμανάκι της Έξω Μεριάς ακριβώς κάτω από το χωριό Καρδιανή, που είναι σκαρφαλωµένο στο βουνό, µε το οποίο ενώνεται εκτός από τον ασφαλτοστρωµένο δρόµο και µε παλιό µονοπάτι. Πρόκειται για οικογενειακή παραλία µε βότσαλα και άµµο. Υπάρχει οικισµός ενώ η παραλία έχει ταβέρνες. Απέχει 7 χλμ. από τη Χώρα.

 

Καλύβια

Βρίσκεται 13 χλμ. από τη Χώρα και ανατολικά του Όρµου Γιαννάκη. Είναι ένας ήσυχος και γαλήνιος ορµίσκος µε αµµουδιά και αρµυρίκια που προσφέρουν σκιά ενώ έχει beach bar.

 

Όρμος Ιστερνίων

Βρίσκεται 17 χλμ. από τη Χώρα στο ομώνυμο χωριό που αποτέλεσε παλαιό λιµάνι της Τήνου. Πρόκειται για έναν οικισµό µε αρκετά σπίτια, καφενείο και ταβέρνες πάνω στο κύµα. Δίπλα στον όρµο αυτό βρίσκεται η παραλία «Σχοινάκι» µε πλούσια άµµο και λιγοστά αρµυρίκια που προσφέρουν σκιά. Η απάνεµη αυτή ακρογιαλιά αποτελεί ιδανική επιλογή µε το βοριά ενώ έχει θέα στην Σύρο.

 

Μαλί

Βρίσκεται 25 χλμ. από τη Χώρα στο βορειοδυτικότερο σηµείο της Τήνου. Είναι ορµίσκος µε λιγοστά σπιτάκια, που πρόσφατα ανακαλύφθηκε από τους πολλούς και αµέσως αγαπήθηκε. Αυτό οφείλεται και στον καινούριο δρόµο που διανοίχθηκε µε αφετηρία το χωριό Μαρλάς. Το τοπίο µε θέα την αντικριστή Άνδρο ενδείκνυται για περίπατο στα άσπρα βότσαλα και κολύµπι στα καθαρά πράσινα νερά.

 

Πάνορμος

Είναι το παλιό λιµάνι της Τήνου και βρίσκεται µέσα στον οικισµό µε τα κάτασπρα σπίτια, τις ψαροταβέρνες και τις βάρκες. Το νησάκι τού Πλανήτη δεσπόζει στο κέντρο του. Εδώ, γύρω από το λιµάνι υπάρχουν διάφορες όµορφες ακρογιαλιές. Αυτή που είναι µέσα στον όρµο µε λιµνούλα µε πάπιες, και άλλα ζώα, προσελκύει κόσµο λόγω και αυτής της ιδιαιτερότητας. Αριστερά του Πανόρµου υπάρχει σειρά από πανέµορφες παραλίες, µε οµορφότερη αυτή της «Αγίας Θάλασσας». Όταν φυσά Βοριάς, είναι προστατευµένη.

 

Ρόχαρη

Βρίσκεται δεξιά του Πανόρµου και σε απόσταση 1 χλµ. Είναι ένας µεγάλος όρµο µε καθαρή άµµο, γαλάζια νερά και αρµυρίκια που προσφέρουν σκιά. Στην παραλία υπάρχει beach bar.

 

Βουρνή

Είναι εξωτική παραλία με σμαραγδένια διάφανα νερά. Βρίσκεται 6 χλμ. από τη Χώρα προς τα Κιόνια ενώ υπάρχει cafe restaurant.

 

Αγία Κυριακή

Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. απότη Χώρα. Είναι προφυλαγμένη από τους αέρηδες, αμμουδερή. Είναι προσβάσιμη οδικώς μέσω χωματόδρομου.

 

Αποθήκες

Οι άνεμοι πνέουν μόνιμα πάνω από τις Αποθήκες. Προσφέρονται αν ζητάτε ομπρέλες, ξαπλώστρες και την ησυχία σου.

 

Βαθύ

Βρίσκεται στα Κάτω Μέρη. Είναι ερημική ακρογιαλιά στρωμένη με βότσαλο. Υπάρχει και το ξωκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου, στην παραλία.

 

Απηγανιά

Βρίσκεται δίπλα στον Άγιο Ρωμανό στα Κάτω Μέρη. Η πρόσβαση γίνεται και από θαλάσσης, με σκάφος.

 

Καντάνη

Βρίσκεται στο τέλος της Απηγανιάς. Η πρόσβαση γίνεται με σκάφος ή σκαρφαλώνοντας τα βραχάκια, Είναι ειδυλλιακό τοπίο, αλλά απόλυτα ερημικό.

 

Παλιός Άγιος Φύλακτος

Βρίσκεται κοντά στην Κολυμπήθρα. Είναι μικροσκοπική, βραχώδης παραλία. Η πρόσβαση απαιτεί σύντομη πεζοπορία.

 

Αγία Θάλασσα

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον Πάνορμο στις παραθαλάσσιες τοποθεσίες της Έξω Μεριάς
Είναι απάνεμη, απόμερη και ήρεμη παραλία.