Μουσείο Μεταβυζαντινής Τέχνης και Ιστορίας Ύδρας

Στεγάζεται στην οικία του Γεωργίου Κουντουριώτη. Το 1991 το τριώροφο κτίριο αγοράστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και μετατράπηκε σε Μουσείο.
Εκεί εκτίθενται και κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη.

 

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Στεγάζεται στην οικία του Λάζαρου Κουντουριώτη. Το αρχοντικό του μεγαλύτερου πλοιοκτήτη της Ύδρας, και μεγαλύτερου χρηματοδότη της Επανάστασης του 1821 χτίστηκε το 1780 και λειτουργεί ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. 
Στο υπόγειο εκτίθενται πίνακες ζωγραφικής του Περικλή και Κωνσταντίνου (Ντίκου) Βυζαντίου. Στο ισόγειο υπάρχουν κειμήλια της οικογένειας Κουντουριώτη όπως πορτρέτα, πίνακες, έπιπλα, σερβίτσια ενώ στον πρώτο όροφο εκτίθενται αντιπροσωπευτικά δείγματα της νησιώτικης τέχνης όπως φορεσιές, κοσμήματα, εργόχειρα, κεραμικά.

 

Ιστορικό Αρχείο Μουσείο Ύδρας

Ιδρύθηκε το 1918 από το Γκίκα Ν. Κουλούρα
Στο αρχείο υπάρχουν:
Αρχειακό τμήμα. Συγκεντρώνει πληροφορίες σχετικές με την παράδοση, τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού.
Μουσειακό τμήμα Υπάρχουν δημιουργήματα από τον 18ο ,19ο και 20ο αιώνα όπως  σπαθιά, όργανα ναυσιπλοίας, υδραικές φορεσιές, όπλα  και η μεγάλη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου
Βιβλιοθήκη. Διαθέτει πάνω από 4.000 βιβλία, πολλά από τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 19ο αιώνα.

 

Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο

Στεγάζεται στη Μητρόπολη «Μοναστήρι» σε κτίριο που χρονολογείται στα μέσα του 17ου αιώνα. Ο Ναός καταστράφηκε από σεισμό το 1750, αλλά ανοικοδομήθηκε μερικά χρόνια αργότερα με σχέδια Ενετών και Γενοβέζων αρχιτεκτόνων
Στο μουσείο εκτίθενται σκεύη από την εκκλησιαστική ζωή. Ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η εικόνα της Παναγίας ‘Ρόδο Αμάραντο’ του 1774.
Ωράριο λειτουργίας: 10.00 - 17.00.